Vijesti 24.12.2015.

Dali joj otkaz jer je gladnoj učenici dala besplatan obrok

ČITANJE: 2 minute
Dalin Bouden
Dalin Bouden, koja je radila u školskoj kantini u američkoj saveznoj državi Ajdaho, dobila je otkaz zato što je gladnoj učenici poslužila ručak, uprkos tome što ona nije imala novac da ga plati.

Konobarica u Srednjoj školi Irving u Pokatelu izjavila je za ogranak TV-mreže NBC KPVI u Ajdahu da je 15. decembra poslužila topli obrok 12-godišnjoj devojčici koja nije imala novac da ga plati zato što je bila gladna, piše nbcnews.com.

-Poslužila sam joj jelo i rekla: ‘Izvoli, odmah ćemo se pobrinuti za račun’- ispričala je ona.

Kada je htjela da plati obrok, koji je koštao 1,70 dolara, poslali su je na prinudni odmor, a u ponedjeljak je dobila pismo od Školskog okruga Pokatelo/Čabik kojim je zvanično obaviještena da je otpuštena zbog krađe školske imovine.

-Srce me boli. Stvarno sam voljela svoj posao i ne mogu da kažem da to ne bih ponovo učinila- kaže Dalin, koja je tri godine radila u školskoj kantini.

Njeno otpuštanje je izazvalo burne reakcije na društvenim mrežama. Peticiju kojom se traži njeno vraćanje na posao do srijede po podne potpisalo je 48.000 ljudi.

Portparol školskog okruga Šeli Alen izjavila je za list “Ajdaho Stejtsmen” da obavještavaju roditelje da u slučaju da učenici duguju više od 11 dolara, ni tada djeca ne ostaju gladna: daju im kikiriki puter, hljeb sa džemom i mlijeko.

Dalin Bouden, međutim, tvrdi da je zaposlenima naređeno da djeci oduzmu poslužavnik i bace hranu ako dijete duguje više od 11 dolara.

Istraživanja pokazuju da gladna djeca ostvaruju najslabije rezultate u školi. Američko Nacionalno udruženje za obrazovanje navodi da propušteni obroci utiču na uspjeh i ponašanje u školi, kao i da gladna djeca češće ponavljaju razred, propuštaju nastavu i kasne u školu.

(NN)