Sport 28.03.2017.

Dalibor Ilić, junior Igokee: Kradem fore od starijih igrača

ČITANJE: 2 minute

Najtalentovaniji košarkaš Republike Srpske i član Igokee Dalibor Ilić ponio je MVP priznanje na prestižnom juniorskom turniru u Valjevu, a na tri odigrane utakmice bilježio je 25,3 poena i 17,3 skokova u prosjeku.

Sjajni Ilić, koji je 4. marta napunio 17 godina, bio je ubjedljivo najbolji igrač i strijelac turnira, čemu najbolje svjedoči statistika. Kao kapiten vodio je ekipu do četvrtog mjesta, a u prvom meču Igokea je pobijedila petostrukog osvajača ovog turnira Partizan. U meču za finale neizvjesna završnica pripala je Megi, dok je Olimpija imala više svježine u borbi za treće mjesto.

– Ova nagrada mi mnogo znači prvenstveno zbog samopouzdanja i daljeg podsticaja za rad i ovo je kruna onoga što radim tokom cijele sezone. Imao sam priliku da vidim gdje sam u odnosu na vršnjake sa Balkana i smatram da sam dosta napredovao. Veliku ulogu ima igranje u Prvoj ligi Republike Srpske, jer su rivali dosta iskusniji. Zbog jačih utakmica sam prilično očvrsnuo, a sada sam dosta strpljiviji. Ukrao sam neke fore od starijih igrača pa imam malo više iskustva i ideje u igri – rekao je Ilić.

Ovaj supertalentovani Višegrađanin je reprezentativac Srbije te uz Marka Pecarskog i Filipa Petruševa nosilac generacije 2000. Dokazao je da jedan od najvećih evropskih prospekata, a brojni skauti podebljali su njegovo ime u svojim notesima. Visina od 203 centimetara, duge poluge (raspon ruku 211 centimetara) i široka ramena daju mu mogućnost da u svom uzrastu brani sve pozicije, a u napadu mu ne nedostaje mašte i kreacije pa često organizuje akcije. Pred njim je još pet utakmica Prve lige RS, kao i takmičenje u Ligi mladih BiH.

– Trudim se da ispunim sve zadatke trenera Žarka Milakovića, a stvari nisu iste u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Sa loptom u rukama ili bez nje uvijek se podređujem ekipi. Obećavam maksimalan pristup u narednim utakmicama i daćemo sve od sebe da osvojimo titulu u Ligi mladih – dodao je Ilić.

Turnir je osvojila Crvena zvezda pobjedom u finalu nad Megom sa 80:67. Pored Ilića u startnu petorku ušli su Jakov Kukić iz Splita, Tarik Biberović iz Sparsa, Megin Igor Drobnjak i Zvezdin Zoran Paunović.

Milaković zadovoljan

Trener Igokee Žarko Milaković zadovoljan je igrom i rezultatom na ovom turniru.

– Prezadovoljan sam budući da smo čuli mnogo pohvala i komplimenata na naš račun. Pokušali smo da tri igrača 2001. godište i dva 2002. godište približimo košarci sa željom da ih u budućnosti afirmišemo kroz naš sistem – rekao je Milaković.

(Glas)