Sport 20.06.2024.

Dalić: Prije deset dana smo bili prvaci Evrope, a sad smo najgori

ČITANJE: 2 minute

Selektor hrvatske fubalske reprezentacije Zlatko Dalić dan poslije adreanlinskog meča sa Albanijom pričao je o tom meču, ali i o onom koji dolazi, klučnom, protiv Italije.

Selekcija Hrvatske osvojila je samo bod u prva dva meča na Evropskom prvenstvu i za prolaz u osminu finala potrebna joj je pobjeda nad Azurima.

Duel Italije i Hrvatske igra se u ponedjeljak u Lajpcigu.

“Teško je, pogledao sam utakmicu sa Albanijom. Prvo poluvrijeme je bilo jako loše, drugo dobro. Puno smo energije potrošili da se vratimo. Rekao sam momcima i da nam bod igra prije utakmice ako nešto pođe po zlu. Protivnik je bio motivisan, primili smo rani gol”, prisjetio se nevolja sa Albancima Dalić u izjavi za HRT.

“Ti golovi nas presijeku. Mi se moramo potrošiti jako da damo gol, a primamo ih lako, nikad nismo tako igrali. Primamo golove iz naših grešaka. Start obje utakmice je bio loš. U svlačionici se dogovorimo sve, ali ne ide. Frustrirajuće je tako primati golove. Ne postavimo se dobro i ne korigujemo. Primimo gol u 95. minutu iz polukontre. To je jako čudno, ali to je fudbal. Imamo dan više odmora. Dobro će nam doći. Imamo puno toga o čemu da razgovaramo”.

Pred Hrvatima je sada utakmica koja nosi prefiks “biti ili ne biti”.

“Imamo još jednu šansu i moramo je iskoristiti. Bili smo puno puta u takvoj situaciji. Uvijek imamo tu neku utakmicu koja nam znači puno. Ova sad utakmica je – jesi ili nisi. Dobro ćemo napraviti analizu kako bismo prošli grupu”.

Dalić kaže da navijači i javnost baš sada, kada je teško, moraju biti uz ekipu.

“Moramo ostati mirni. Lako je govoriti sad da treba ovo ili ono. Protiv Albanije smo htjeli po bokovima dobiti prodornost i Petkovića u napadu da zadrži loptu. Optimista sam i vjerujem u ovu reprezentaciju. Protiv Portugala prije 10 dana smo bili prvaci Evrope, sad smo najgori. I tad sam govorio da treba smiriti. Sad je muka i patnja, ali biće dobro na kraju. Nemamo pravo tražiti prolazak grupe ako nikog ne pobijedimo. Hvala navijačima. Mi dovedemo 100.000 ljudi u Berlin i Hamburg. Ovo je postao pokret. Nadam se da će ih biti puno i u Lajpciu. Hvala vam i bodrite nas i dalje”.