Region 02.08.2021.

DALMACIJA U PLAMENU: Najveći požar bukti kod Trogira, vatra i pored Splita i Šibenika

ČITANJE: 2 minute

Danas oko 11 sati izbio je požar na području Segeta Gornjeg kod Trogira. Širi se brzo zbog jakog vjetra. Zahvaćena je jedna kuća i dvije kamp kućice te gliser, a nastali su i problemi u splitskoj zračnoj luci.

Požar satima nakon izbijanja nije pod kontrolom. Na terenu je preko 160 vatrogasaca, 50 vatrogasnih vozila te više kanadera, helikoptera i Air Tractora, prenosi index.hr.

Istovremeno su izbila dva požara u Splitu i jedan kod Šibenika.

Situaciju na požarištu za Dalmacija Danas je komentirao Marin Buble, zapovjednik DVD-a Trogir.

“Požar i dalje nije pod kontrolom. Velika je površina, kako okrene vjetar tako plane i mi prebacujemo snage”, kazao je.

“Gori oko napuštenih kuća, ali nemam informaciju da gore same kuće. To su naša stara sela, a nemoguće je znati što se točno događa na tako velikom području”, rekao je.

Otkrio je gdje je trenutno najproblematičniji dio požara.

“Najviše snaga nam je raspodijeljeno na jugozapadu, iznad zaobilaznice. Stanje na sjeveru vodi kolega Darko Maretić. Ulazak u noć malo zabrinjava, ali nastojat ćemo svim snagama odraditi gašenje dok je dan”, zaključio je.

Župan Blaženko Boban rekao je za N1 da je požarom obuvaćena vrlo velika površina.

“Zasad nema nekih informacija, ima nešto mladih maslenika, nema druge štete u poljoprivredi. Ima jedna napuštena kamp-kućica koja je izgorjela. Na terenu je 170 vatrogasaca, 50 vozila, 3 kanadera, 2 Air Tractora i 1 helikopter.

Interes je zapovjedniku da do noći stavi požar pod nadzor, dokad mogu zračne snage pomoći gasiti požar, jer je veliki dio nepristupačnog područja i zemaljske snage mogu teško do njega. Dežurat će se cijelu noć i vjerojatno sutra cijeli dan.

Do 16-17 sati je bila tramontana, sada je okrenulo na maestral. To stvara problem zračnim snagama”, rekao je splitsko-dalmatinski župan.

Dva Airtractora AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH dodatno su angažirana tijekom poslijepodneva, u ponedjeljak, 2. kolovoza 2021., u akciji gašenja požara kod Segeta Donjeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji, priopćili su iz MORH-a.

Ukupno je tijekom današnjeg dana angažiranom osam protupožarnih zrakoplova na ovom požarištu.

Ukupno je i 26 pripadnika Kopnenih snage protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz vojarne ‘Knez Trpimir’ u Divuljama upućeno je tijekom poslijepodneva u ponedjeljak, 2. kolovoza 2021., u akciju gašenja požara kod Segeta Donjeg.

(SB)

Oznake: Požar, Trogir