Vijesti 09.09.2016.

Dame u policiji: Prve na „udaru“ medija, a njihovo jedino oružje je strpljenje

ČITANJE: 3 minute

MUP Republike Srpske može da se pohvali da na mjestima portparola ima isključivo žene.

Od Prijedora do Trebinja medije i građane svakodnevno o aktivnostima policije informišu dvije Marije, Aleksandra, Ljerka, Danka i Jovana.

Različitih godina i formalnog obrazovanja, ove dame su uvijek tu za brojna novinarska i pitanja – i kad završi radno vrijeme, ali i vikendom. I kada ih pitate za saradnju sa medijima, nemaju zamjerke.

Sa najdužim stažom na mjestu portparola nalazi se Ljerka Stanimirović, inače diplomirani profesor sociologije i filozofije. Put do mjesta portparola počeo je prije mnogo godina, radila je u drugim službama, analitici, a spona između medija i CJB Doboj postala je prije 12 godina.

– Za sve ove godine rada moram da kažem da je saradnja sa medijima jako dobra. Za ovih 12 godina nijedan novinar, a znajte da svakodnevno imam 80 korisnika informacija, nije zloupotrebio našu saradnju. Čak i kada su imali puno više informacija o nekom slučaju koji je posebno osjetljiv i nije bilo poželjno da se o njemu detaljiše u javnosti u cilju istrage, novinari su to poštovali i nisu radili ništa što bi ugrozilo slučaj. To je povjerenje koje se stvara godinama – priča Ljerka.

Rad u „muškom“ okruženju ne smatra teškim. Ističe kako su kolege uvek pažljive prema damama, te da ne prođe nijedan 8. mart a da ih se ne sjete i nešto poklone. Saradnju sa mlađim koleginicama iz drugih centara javne bezbjednosti smatra dragocjenom, ističući da nije rijetko da im se obrati za pomoć, ali i one njoj.

– Pozitivno je da imamo različita obrazovanja, jer Marije i Alaksandra su završile visoku školu unutrašnjih poslova i naravno da mogu da mi pomognu – kaže ona.

Među portparolima je i ona sa diplomom žurnaliste. Danka Tešić do 2005. godine, kada je došla u CJB Istočno Sarajevo, godinama je radila kao novinar. Dugo je bila i dopisnik Radija Slobodna Evropa. A onda je završila policijsko obrazovanje i dobila čin mlađeg inspektora. Uslijedile su godine usavršavanja i viši činovi.

– Raditi kao portparol mi je ljepše i lakše. Više mi odgovara biti sa druge strane mikrofona, mada znam kako je raditi i na jednoj i na drugoj strani. Zato što znam kakav je novinarski posao pokušavam svima da izađem u susret i da pomognem – priča Danka.

Objašnjava da je u svakodnevnoj komunikaciji sa medijima potrebno strpljenja, povjerenja i kolegijalnosti.

– Mediji u policijskom poslu i te kako mogu pomoći, na primjer u slučaju prijave nestanka osobe, kada je moguće objaviti fotografiju i neke lične podatke – navodi ona.

Na mjestu portparola CJB Banjaluka je Marija Markanović, inspektor za maloljetničku delinkvenciju i za sprečavanje razbojništa, a u CJB Bijeljina Aleksandra Simojlović, inspektor za droge.

U Prijedoru posao portparola obavlja Marija Matić, a u Trebinju Jovana Cvijetić.

I šef žena

Portparolkama centara javne bezbjednosti zajedničko je da im je šefica – žena. Mirna Miljanović, takođe diplomirani novinar, godinama obavlja posao načelnika Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP RS.

Jedini muškarac među njima je Milan Salamadija, portparol MUP RS.

(EuroBlic)