Vijesti 22.09.2016.

Dan bez automobila: Besplatan prevoz, biciklijada, nagrade za najmlađe, obustava saobraćaja…

ČITANJE: 2 minute

Povodom obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti od 16. do 22. septembra, Grad Banjaluka će i ove godine brojnim aktivnostima obilježiti Međunarodni dan bez automobila – 22. septembar.

Time će se priključiti gradovima širom svijeta koji organizujući ovaj događaj ukazuju na značaj zdrave životne sredine i održivi razvoj. Slogan ovogodišnje sedmice mobilnosti je „Pametna mobilnost. Snažna ekonomija“.

Povodom obilježavanja manifestacije „Dan bez automobila“, u četvrtak, 22. septembra, u vremenu od 17.30 do 19.30 časova biće obustavljen saobraćaj za sva motorna vozila, osim za autobuse javnog prevoza, u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Bulevara cara Dušana do Ulice Vuka Karadžića.
Za vrijeme trajanja obustave, saobraćaj će regulisati i preusmjeravati službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Od brojnih aktivnosti planiranih za četvrtak, 22. septembar, izdavajamo besplatan prevoz za sve putnike, koji u periodu od 17.30 do 19.30 časova, uđu u autobuse na stajalištima kod RK „Boska“ ili kod „Pošte“. Na taj način daće se prednost ovom vidu saobraćaja i skrenuti pažnja građanima da se opredijele za što češće korištenje javnog prevoza umjesto putničkih automobila.

U istom periodu, biće izvršeno mjerenje aerozagađenja pokretnom ekološkom stanicom u parku „Petar Kočić“, te urađena uporedna analiza podataka kada je saobraćaj obustavljen sa podacima kada se saobraćaj odvija.

Na Dan bez automobila, EU info centar u BiH u partnerstvu sa Gradom i Centrom za životnu sredinu – organizuje biciklijadu u cilju promocije korištenja bicikla kao održivog i ravnopravnog vida transporta. Start je u 18 časova na Trgu Krajine, a za najuspješnije predviđene su i nagrade. Na dan održavanja biciklijade biće upriličeno i zvanično otvaranje EU info kancelarije u Banjoj Luci, na adresi Marije Bursać 2.

Za najmlađe sugrađane od 10 do 13 časova, biće organizovano takmičenje biciklom na poligonu spretnosti koji će ove godine biti postavljen na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti RS. Poligon predstavlja vid rekreacije kroz zabavu ali i promociju biciklističkog prevoza kao zdravog načina života i promocija „ekoloških“ prevoznih sredstava. Najspretniji vozači bicikla i oni koji pokažu najbolje znanje na testu iz saobraćajnih propisa dobiće nagradu. Za osvojeno prvo mjesto u vožnji bicikla nagrada je bicikl i svjetlloodbojni prsluk.

Manifestacija „22. septembar – Dan bez automobila“ je za Grad Banju Luku postao određena vrsta praznika, te ovim putem misleći globalno, a radeći lokalno pokazujemo naše opredjeljenje i nesebično se zalažemo za unapređenje života u gradu, poboljšanje kvaliteta vazduha i čistiju i zdraviju životnu sredinu.

Ovogodišnji Dan bez automobila, zajednički organizuju: Grad Banja Luka, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Auto-moto savez RS, Auto moto društvo Banja Luka, EU info centar, Centar za životnu sredinu i banjalučki prevoznici.