Vijesti 21.09.2021.

DAN BEZ AUTOMOBILA: Centar otvoren samo za autobuse, biciklijada od 18 časova

ČITANJE: 1 minuta

Evropska sedmica mobilnosti, završava se sutra, 22. septembra kada će biti obilježen Dan bez automobila.

Tog dana, saobraćaj će u centralnoj gradskoj ulici biti obustavljen u periodu od 12 do 21 čas, na dionici od Narodnog pozorišta RS do Parka „Petar Kočić“ za sva vozila, osim za autobuse. Za vrijeme trajanja obustave, saobraćaj će regulisati i preusmjeravati pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Za vrijeme trajanja obustave će biti izvršeno i mjerenje aerozagađenja pokretnom ekološkom stanicom u Parku “Petar Kočić”, kako bi se uporedili podaci aerozagađanja kada je saobraćaj obustavljen sa podacima kada se saobraćaj odvija.

U Danu bez automobila u našem gradu biće održana biciklijada pod nazivom „Dva su točka dovoljna“ u organizaciji Banjalučke kritične mase i Centra za životnu sredinu, uz podršku Grada Banja Luka.

Okupljanje učesnika najavljeno je za 17.00 časova na tzv. Kraševom parkingu.

Time će se Banja Luka zajedno sa 3.000 gradova iz cijelog svijeta ukazati na značaj zdrave životne sredine, pješačenja, biciklizma, te na neophodnost manjeg korištenja automobila, a većeg korištenja javnog prevoza.

Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi! Slogan je ovogodišnje Evropske sedmice mobilnosti koja se obilježava od 16. do 22. septembra.

(E.M)