Magazin 19.03.2018.

Dan frankofonije u Banjaluci

ČITANJE: 3 minute

Kancelarija Francuskog instituta u Banjaluci bilježi blagi porast zainteresovanih građana za učenje francuskog jezika, rečeno je Srni u ovoj kancelariji povodom 20. marta – Međunarodnog dana frankofonije.

Milica Mijatović, šef ove kancelarije, koja od 2016. godine djeluje pod nazivom “Francuski prostor”, rekla je Srni da Francuski institut u BiH u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske organizuje niz dešavanja povodom proslave Međunarodnog dana frankofonije.

Prema njenim riječima, i ove godine program Dana frankofonije u Banjaluci je raznovrstan – planirane su projekcije filmova, priredba, izložba, književne večeri, te gastronomska manifestacija “Ukus Francuske”, kao i već tradicionalno takmičenje u francuskom diktatu.

Mijatovićeva je navela da će se sve dešavati u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci i da je za sve događaje ulaz slobodan.

“Tu su i radionice francuskog jezika za učenike banjalučkih škola i vrtića, te za penzionere, stručna predavanja, kao i takmičenje u francuskom za učenike osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj za koje je prva nagrada put u Francusku”, kaže Mijatovićeva.

Ona je najavila da će “Frankofoni spektakl” biti održan sutra uz učešće hora banjalučke Osnovne škole “Miloš Crnjanski”, učenika Gimnazije i Ekonomske škole, te studenata Katedre za francuski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Banjaluci, kao i Plesnog studija “Alegro”.

Mijatovićeva je istakla da u martu više od 250 miliona govornika francuskog sa svih pet kontinenata slavi zajednički jezik, podsjetivši da je 1988. godine 20. mart proglašen Međunarodnim danom frankofonije.

“Zahvaljujući Francuskom institutu u BiH i brojnim partnerima sa kojima sarađuje više od 10 godina, i BiH je aktivan dio velike zajednice frankofona i priključuje se proslavi Dana frankofonije, organizujući niz različitih dešavanja koja slave francuski jezik i kulturu i ukazuje na veze naše dvije kulture”, napominje Mijatovićeva.

Prema njenim riječima, Francuski institut je prisutan u BiH od 2003. godine.

“Francuski institut u BiH je vezan za Ambasadu Francuske. Pored glavnog sjedišta Instituta u Sarajevu, raspolaže sa još dva svoja centra u Banjaluci i Mostaru, a u svakom od ta tri grada nudi kurseve francuskog jezika, organizuje kulturne aktivnosti, te nudi usluge biblioteke i medijateke”, kaže Mijatovićeva.

Mijatovićeva ističe da Francuski institut u BiH predstavlja glavnu platformu za dijalog Francuske i BiH u oblasti kulture i znanja, te da mu je misija širenje francuskog jezika i kulture na prostoru cijele BiH.

“Francuski institut u BiH je i informativni centar za studente koji žele da nastave visoko obrazovanje u Francuskoj. Putem svoje tri kancelarije `Kampus Franse` daje uputstva u vezi sa studijama i stipendijama”, navodi Mijatovićeva.

Ona naglašava da je kancelarija otvorena za sve zainteresovane za učenje francuskog jezika, sticanje međunarodno priznatih diploma francuskog, kao i za upoznavanje francuske kulture ili za projekte koji se odnose na Francusku.

“U ponudi su kursevi francuskog jezika za sve nivoe i uzraste. Raspoređeni su po sesijama i u godini postoji pet sesija od sedam sedmica redovnih kurseva”, podsjeća Mijatovićeva i dodaje da su osim toga u ponudi i intenzivni ljetnji kursevi.

Ona kaže da biblioteka i medijateka Francuskog prostora u Banjaluci, uz simboličnu godišnju članarinu, ima na raspolaganju knjige na francuskom jeziku, od klasika do modernih romana, te stručnu i dokumentarnu literaturu i filmove.

“Osim toga, svi članovi dobijaju pristupne podatke velikoj elektronskoj bazi podataka, u kojoj se nalazi najnovija francuska štampa, muzika, filmovi, kao i elektronske knjige”, ističe Mijatovićeva.

Ona je navela da banjalučka kancelarija ima razvijenu saradnju sa Katedrom za francuski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Banjaluci, Pedagoškim zavodom Republike Srpske, banjalučkom Gimnazijom, kao i sa većinom institucija kulture u gradu, naročito sa domaćinom – Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske.

(Srna)