Vijesti 19.11.2016.

Dan muškaraca u gradu žena: Banjalučani nezainteresovani za svoj praznik

ČITANJE: 3 minute

Širom svijeta danas se obilježava 19. novembar, Međunarodni dan muškaraca, a u Banjaluci – dan kao i svaki drugi.

Dok se za Dan žena sve šareni od cvijeća i poklona, većina Banjalučana ni ne zna da je danas Dan muškaraca. Nema uličnih štandova, nema proslava u kafićima, nema euforije, niti kupovine poklona.

Ovaj praznik slavi se od 1999. godine, a sve u cilju podizanja svijesti o ulozi, ali i zdravlju muškarca. Dok nježniji pol često organizuje akcije podizanje svijesti o raznim ženskim bolestima i problemima, kao i preventivne preglede, muških akcija ovog tipa nema.

Sve to pokazuje da su Banjalučanke odavno zasjenile Banjalučane, kako brojčano tako i svojom promocijom. Tako se u gradu žena muškaraca na njihov dan nije sjetio niko osim članova Udruženja „Superbrke“ koji su cijeli mjesec, poznatiji kao “Movember”, posvetili jačem polu i borbi protiv muških bolesti, odnosno karcinoma testisa i prostate.

– Žene su se više potrudile da se promovišu i skrenu pažnju na svoje probleme. Dok se muškarci, iako su jači pol, stide da pričaju o zdravlju i problemina. Trudimo se da skrenemo pažnju na to da i muškarci imaju problema sa zdravljem.

Niz udruženja je osnovano u cilju borbe protiv raka dojke, a mi ćemo se potruditi da Banjaluka ima i udruženja koja će promovisati borbu protiv raka testisa, da se i o tome priča, jer se to svakodnevno dešava – kaže Zoran Šišić iz Udruženje “Superbrke”.

Iako i sam kaže da 19. novembar, možda nikada neće biti poznat kao 8. mart, Šišić ističe da su brke svojim akcijama uspeli privući pažnju Banjalučana i da će sa ovom akcijom nastaviti i sledećih godina.

ANKETA: Znate li kada je Dan muškaraca?

Milka Vekelić, radnica

Ja sam starija žena, ali čitav život nisam čula da postoji i taj dan. Stvarno ne znam kad je, ali mislim da nije fer i oni zaslužuju da se njihov dan proslavi kako treba.

milka-vekelic

Dalibor Nedić, nezaposlen

Ne znam kada je Dan muškarac, niti me interesuje. Nisam znao ni da postoji. Svakako je ljepše slaviti Dan žena i njima kupovati cvijeće i poklone, nego muškarcima.

dalibor-nedic

Siniša Milošević, konobar

Mislim da niko ne zna da postoji Dan muškaraca, evo i ja prvi put čujem. Žao mi je što je tako, mi zaslužujemo da imamo svoj dan i da ga proslavimo na pravi način.

sinisa-milosevic

Sara Milanković, učenica

Znam da postoji Dan muškaraca, ali ne znam kojeg je datuma.  Trebalo bi više promocije, jer i oni zaslužuju da ga proslave i da javnost više zna o njihovom danu.

sara-milankovic

Milica Lazarević, studentkinja

Znam da ljudi u šali kažu da je 2. februar Dan muškaraca, ali ne znam kada je tačno, a mislim da im i ne treba. Oni imaju sva prava i ne treba im još i praznik.

milica-lazarevic

Banjaluka je potvrdila da je grad žena i popisom stanovništva po kome su od 185.042 stanovnika 89.148 muškarci, a 95.894 žene.

(EuroBlic)