Politika 27.01.2023.

Dan Republike Srpske slaviće se u Štutgartu

ČITANJE: 3 minute

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je, nakon sastanka u Štutgartu,  koji je organizovao šef Predstavništva Republike Srpske Mićo Ćetković, da će sutra u ovom gradu biti proslavljen Dan Republike Srpske i poslata poruka da je Srpska opredijeljena ka miru, stabilnosti i da se 9. januar proslavlja i van teritorije Srpske.

“Šaljemo poruku da se ova svečanost, Dan Republike Srpske proslavlja i van teritorije Srpske”, rekao je Klokić u Štutgartu uoči sutrašnjeg obilježavanja Dana Republike Srpske u tom gradu.

U delegaciji Republike Srpske su i predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Srđan Todorović.

Predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić vjeruje da će vrlo brzo biti uspostavljena saradnja između parlamentaraca Srpske i njemačke pokrajine Baden-Virtemberg.

Golićeva je rekla Srni da je večeras u Štutgartu sastanku osim predstavnika Vlade Republike Srpske, prisustvovali mnogi privrednici koji žive i posluju u ovoj njemačkoj pokrajini, a već imaju određene poslovne aktivnosti u Srpskoj, kao i određeni broj njemačkih privrednika zainteresovanih za pokretanje proizvodnih kapaciteta u Srpskoj.

Ona je navela da predstavnici Republike Srpske tradicionalno dolaze u njemačku pokrajinu Baden-Virtemrbeg.

“Razgovarali smo i o uspostavljanju parlamentarne saradnje predstavnika parlamenta njemačke pokrajine i parlamentaraca Republike Srpske, Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske. Mislim da će se vrlo brzo ta saradnja i realizovati”, rekla je Golićeva.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da će vlast u Republici Srpskoj nastaviti da pomaže i ohrabruje ljude koji žive u Njemačkoj da investiraju u Srpsku.

Đokić je rekao da su aktivnosti građana Republike Srpske koji borave u Njemačkoj svake godine sve vidljivije i da je evidentan konstantan rast kompanija i preduzeća.

On je naveo da su vidljive kulturne, sportske i privredne aktivnosti.

“Cilj je i da razmijenimo iskustva i utiske o onome što je karakteristika života i u Njemačkoj i u Republici Srpskoj”, rekao je Đokić u Štutgartu uoči sutrašnjeg obilježavanja Dana Republike Srpske.

On je istakao da sa velikim zadovoljstvom dolazi na obilježavanje Dana Republike Srpske u Njemačkoj u Štutgartu.

On je zahvalio šefu Predstavništva Republike Srpske u Njemačkoj Mići Ćetkoviću na organizaciji proslave Dana Republike Srpske.

“To je prilika da se ljudi sretnu, druže, razmjene iskustva i porazgovaraju o onome što je njima značajno”, rekao je Đokić.

Ćetković je naveo da je večeras održan sastanak sa delegacijom iz Republike Srpske u kojoj su predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić, poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Srđan Todorović.

“Osim njih prisutni su bili predstavnici raznih asocijacija, saveza, klubova, privrednici i predstavnici javnog života ove pokrajine”, rekao je Ćetković.

N.M.