Vijesti 08.04.2016.

Dan Roma: Stvarajmo društvo u kojem svi imamo ista prava

ČITANJE: 2 minute
romi-romska-zastava
Udruženje građana za promociju i obrazovanje Roma “Otaharin” iz Bijeljine, povodom Dana Roma, ukazuje da društvo mora da se uključi u borbu protiv diskriminacije i predrasuda, te u suzbijanje mržnje prema romskoj manjini.

“Neophodno je da zajednički stvaramo društvo u kojem svi imamo ista prava”, rekao je izvršni direktor Udruženja “Otaharin” Dragan Joković.

On je napomenuo da je veoma važno da svi sopstvenim primjerom doprinesu formiranju takvog društva.

Joković je, povodom 8. aprila – Dana Roma, ukazao na sjajne rezultate u radu “Otaharina” – udruženja koje postoji više od 10 godina, koliko i obilježava Svjetski dan Roma.

“Ove godine akcenat je na socijalnim pravima i uslugama, koje su Romima često teže dostupne usljed postojanja mržnje, diskriminacije, predrasuda, nedostatka tolerancije u društvu”, rekao je Joković novinarima.

Joković je istakao da su u ovom udruženju ponosni na zaštitu i promovisanje ljudskih prava, aktivnu borbu protiv predrasuda, radne eksploatacije, diskriminacije, kao i na akcije suzbijanja prosjačenja, te uključivanja u obrazovni sistem.

“Ponosni smo i na saradnju sa institucijama, sa školama, vrtićima, na dodatne časove za romsku djecu u školama… U Dnevnom centru svakodnevno pružamo usluge za najmanje 20 korisnika (od 170 registrovanih), uzrasta između šest i 18 godina, koje podrazumijevaju radionice, obroke, tuširanje, besplatne udžbenike za sve korisnike. Naši korisnici su uspješni sportisti, recitatori, osvajaju nagrade na opštinskim takmičenjima. Naša Sanita Smajić studentkinja je na Pedagoškom fakultetu”, ističe Joković.

On je naglasio da je Udruženje dobilo nagrade za najbolju organizaciju na opštinskom nivou za prošlu godinu, najboljeg volontera godine – Fatimu Džanić, te da je ponosno i na profesionalnost, a prije svega humanost svih volontera.

“Želja nam je da našu misiju u potpunosti prepozna lokalna zajednica, ali i što veći broj građana”, rekao je Joković.

“Otaharin” će u narednom periodu, u okviru projekta “Bolji pristup socijalnim uslugama i sličnim projektima”, raditi na poboljšanju pristupa socijalnim pravima i socijalnim uslugama pripadnika romske populacije, a radiće se i na zagovaranju na izradi i praćenju primjene važnih dokumenata za Rome na svim nivoima.

U Bijeljini, u odnosu da druge lokalne zajednice u Republici Srpskoj, živi najveći broj Roma, njih 2.000.

 (Agencije)