Region 08.01.2023.

Dan RS obilježen u Novom Sadu

ČITANJE: 3 minute

Dan Republike Srpske obilježen je večeras u Novom Sadu u organizaciji Savez krajiških udruženja, a na svečanosti ukazano da je jedinstvo srpskog naroda važno za očuvanje njegovog opstanka.

Skup je pozdravio šef Predstavništva Republike Srpske Mlađen Cicović, koji je poručio da je Dan Republike dan kada njeni građani uvijek iznova šalju poruku mira i ističu koliko je važno za srpski narod na ovom prostoru da bude jedinstven, sabran, jer će samo jedinstveni i sabrani obezbjediti budućnost.

“I mi iz Republike Srpske, slaveći 9. januar, svaki put iznova prvo se sjetimo svih naših stradalnika koji su svoje živote ugradili u temelje naše Republike Srpske, u temelje naše Srbije, i koji su svoje živote dali za slobodu i budućnost našeg naroda”, rekao je Cicović.

On je naveo da su rukovodstva Srpske i Srbije na čelu sa predsjednicima Miloradom Dodikom i Aleksandrom Vučićem prepoznali važnost jedinstva i sabornosti i poštovanja svoje prošlosti, te istakao izuzetno visok nivo saradnje Srbije i Srpske u svim oblastima.

“Zato zajedno obilježavamo sve značajne datume u srpskoj istoriji, zato zajedno slavimo slavom ovjenčanu srpsku trobojku i na taj način potpuno jasno pokazujemo naše jedinstvo i sabornost”, rekao je Cicović.

Skup je pozdravio i pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Stanko LJubičić, koji je prisutnima čestitao Dan Republike Srpske, te istakao da Novi Sad njeguje različitost, a da su Srbi jedna etnička grupacija bez obzira na to odakle koji pojedinac došao i da samo složni mogu napredovati i koračati u bolje sutra.

“Svima želim puno zdravlja, sreće i da nam ciljevi budu očuvanje običaja, kulture, tradicije, nasleđa i identiteta srpskog naroda, jer ćemo tako moći da gradimo dobru budućnost”, poručio je LJubičić.

Predsjednik Saveza krajiških udruženja Ranka Srdić istakla je da Savez po sedmi put organizuje obilježavanje Dana Republike Srpske u Novom Sadu, ukazala da je izuzetno važno sačuvati Srpsku.

“Svjesni smo da je Republika Srpska danas najveća naša identitetska tvorevina i želimo da ovim obilježavanjem pokažemo naš odnos prema Republici, odnosno prema žrtvama koje su ugrađene u njene temelje”, rekla je Srdićeva.

Ona je, parafrazirajući riječi Petra Kočića, istakla da je Republika Srpska za Srbe “okvir, pravda, istina i sloboda”, ali i primjetila da ne treba bježati od pojma Bosna, jer Bosna po diplomati i književniku Jovanu Dučiću, pripada onome ko je za nju “skapavao na turskom ko`cu i austrijskom konopcu”.

Predsjednik Udruženja Hercegovaca i njihovih potomaka u Vojvodini Božidar Milović rekao je da srpski narod i danas mora da se bori za Republiku Srpsku.

“Zadatak kako onih koji žive tamo, tako i nas gdje god da smo rasuti po zemaljskoj kulgli, je da pomognemo da Republika Srpska ekonomski ojača kako bi ostala jaka i brojna jer jedino na taj način može da opstane. Srpska je naša zajednička kuća, a mi u toj kući živimo kao čeljad u miru i zajedno pomažemo da se ta naša kuća sagradi i opstane”, rekao je Milović.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su guslar Vitomir Vulin, etnomuzikolog Anja Nedeljkov, etnopojac Nikola Mijović, narodni umjetnik Veljko LJuština, a duo Đorđe i Vanja izveli su splet krajiških pjesama.

Savez krajiških udruženja iz Novog Sada, zajedno s prijateljskim organizacijama, sedmu godinu zaredom svečano obilježava Dan Republike Srpske.

Večerašnjoj svečanosti prisustvovao je veliki broj zvanica iz društvenog, kulturnog i javnog života Vojvodine i drugih djelova Srbije i te predstavnici zavičajnih organizacija.

(Srna/Z.M)

Oznake: Dan RS, Novi Sad