Region 04.08.2022.

Dan sjećanja na stradale i prognane u “Oluji”, u Novom Sadu zvaničnici Srpske i Srbije

ČITANJE: 2 minute

Na Trgu slobode u Novom Sadu u toku je centralno obilježavanje 27 godina od velikog srpskog stradanja u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja”.

Danu sjećanja na stradale i prognane u “Oluji” prisustvuju predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je večeras u Novom Sadu na centralnom obilježavanju Dana sjećanja na stradale i prognane u hrvatskoj zločinačkoj akciji “Oluja” da “naše pamćenje nije zlopamćenje” i da pamtimo svjedočenja preživjelih da ne bi neko rekao da se zločin i stradanje nisu desili.

– Sabrali smo se da se molitveno sjetimo nasilnog egzodusa našeg naroda sa područja Dalmacije, Banije, Korduna, Like i Zapadne Slavonije – rekao je patrijarh nakon parastosa žrtvama “Oluje”, poručivši da moramo da praštamo jer je to jevanđeljska zapovijest, ali da nikada ne smijemo, nećemo i ne možemo zaboraviti žrtve i stradanja.

Patrijarh Porfirije je poručio da ne zaboravljamo žrtve i razaranja u “kristalnoj noći” u Zadru, egzekuciju starih i nemoćnih u Medaku i ličkim selima, užasan teror i pobijeni u kućama i stanovima od Pakraca i slavonskih sela.

– Sve su to kamičci u mozaiku naših stradanja i raspeća. Zajedno sa Siskom, Glinom, Јasenovcem, sa nama su danas i preživjeli svjedoci stradanja, koji čuvaju i nama prenose pamćenje. Njihovoj žrtvi i stradanju se klanjamo i pamtimo – rekao je patrijarh srpski.

Patrijarh je naglasio da će se Srbi sabirati na molitvama, kao večeras u Novom Sadu.

– U Srbiji ne pitamo kako se krstiš ili kako se Bogu moliš. Ne pitamo koje si ti vjere brate i koje su ti narodnosti otac i majka. Takvu Srbiju volimo, za nju se molimo da takva ostane. Uvijek u njoj ima mjesta za sve, za svako ime i dušu, jer Bog ne pravi razliku, svaki čovjek je Bogu jednako vrijedan – poručio je patrijarh Porfirije, prenosi RTRS.

Oznake: Oluja