Vijesti 20.02.2017.

Dan sjećanja na ustaške žrtve u Banjaluci podići na nivo RS

ČITANJE: 2 minute

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da će se od sljedeće godine podići na republički nivo obilježavanje 7. februara – Dana sjećanja na žrtve stradale od ustaša 1942. godine na području Drakulića, Šargovca i Motika, radi čuvanja od zaborava mučki ubijenih Srba u Drugom svjetskom ratu.

Savanović je danas u Banjaluci napomenuo da je Vlada Srpske donijela odluku da se obilježavanje ovog značajnog datuma sa gradskog podigne na republički nivo na inicijativu potpredsjednika skupštine Grada Banjaluka Milana Milakovića, koji je i potomak stradalih od ustaških zločina.

“Od naredne godine Ministarstvo će ovaj datum obilježavati kao datum od republičkog značaja, uz puno poštovanje žrtava koje su tada stradale samo zato što su pravoslavne vjere”, rekao je novinarima Savanović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Veliki broj ljudi, dodao je on, tada je nastradao samo zato jer su se borili za pravo na život, teritoriju i porodicu.

“Ali, ta patološka mržnja, netrpeljivost i nastojanje da nas unište, protjeraju i pokrste traju još od 1860. godine, kada su tadašnji ideolozi politike i ideje o genocidu nad srpskim narodom stvarali tu ideologiju, misleći da se hrvatsko nacionalno pitanje može riješiti samo genocidnim stradanjem Srba u Hrvtaskoj i BiH”, rekao je Savanović.

On je napomenuo da je taj proces star već 150 godina, a Nezavisna Država Hrvatska (NDH) samo je egzekutor te ideologije i politike, koja je ustanovljena još u okvirima Habzburške monarhije koja je vladala u Hrvatskoj prije Prvog svjetskog rata.

“Moramo biti oprezni i ekonomski jaki, kako se ovi zločini ne bi ponovili. Srpski narod, poučen teškom i krvavom istorijom, mora biti spreman na sve”, poručio je Savanović.

Milaković je rekao da će se zalagati da se 7. februar obilježava ne samo u Banjaluci i Republici Srpskoj, nego i na cijeloj teritoriji bivše Jugoslavije.

“Više od 3.000 ljudi je poklano od 5. do 12. februara, a najveći broj ubijen je 7. februara. To je najveći zločin u jednom danu u Drugom svjetskom ratu bez ispaljenog metka”, napomenuo je Milaković.

On je podsjetio da je tada stradalo devet njegovih predaka, od kojih petoro djece mlađih od deset godina, te da je jedino njegov djed ostao tada živ.

(Agencije)