Politika 04.08.2020.

DAN SJEĆANJA: Srpska i Srbija zajedno obilježile stradanje Srba u “Oluji”

ČITANJE: 6 minuta

Na početku ceremonije obilježavanja Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj zločinačkoj oružanoj akciji “Oluja”, na mostu na Sremskoj Rači sreli su se srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, te predsjednik Srpske Željka Cvijanović i premijer Srbije Ana Brnabić.

Dodik i Cvijanović su krenuli od strane Republike Srpske, a Vučić i Brnabićeva od strane Srbije, tako da su se sreli na sredini mosta, a potom su se pozdravili sa patrijarhom srpskim Irinejem, prenio je RTRS.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otkrili su danas na mostu preko rijeke Save između Rače i Sremske Rače spomen-ploču Srbima ubijenim i prognanim u hrvatskoj zločinačkoj akciji “Oluja” 1995. godine, kojom je izvršeno etničko čišćenje srpskog naroda na prostoru današnje Hrvatske.

Na spomen-ploči, koja je prvo obilježje stradalim Srbima tokom “Oluje”, piše:

“Ovaj most je nemili svedok užasa i patnje srpskog naroda. Spasavajući sebe i svoju decu od zločina i sigurne smrti, ovuda, kao žrtve etničkog čišćenja, prođoše stotine hiljada Srba Krajišnika u avgustu 1995. godine. Došavši u Srbiju našli su nadu, utočište i spas”.

Ovo je najtragičiji događaj u našoj istoriji, a Hrvati ga slave kao svoj najveći dan u istoriji, poručio je patrijarh srpski Irinej na obillježavanju Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u “Oluji”.

Patrijarh: To nismo doživjeli od nepoznatog naroda

On je istakao da danas obilježavamo tužan i tragičan događaj koji se desio srpskom narodu.

– To sve nismo doživjeli od nekog nepoznatog naroda, već od onih sa istim jezikom, sličnom vjerom, i s kojim je vijekovima živio zajedno i dijelio dobro i zlo. Јedina krivica srpskog naroda je što se borio za svoje ime i vjeru da opstanu, a to smo platili od 1941. godine, pa do 1995. kada je preko ovog mosta prešlo 250.000 protjeranog srpskog naroda, koji je lišen svojih domova i života svojih najbližih – naglasio je patrijarh Irinej.

Patrijarh je naglasio da su Srbi u Hrvatskoj od 1941. godine pa sve do “Oluje” postali beznačajna manjina u toj državi.

Dodik: Naša osveta neće biti smrt

Djeca koja su poginula su nas zavjetovala da ne smijemo dozvoliti da se takvo nešto nikad ne smije ponoviti bilo kojem srpskom djetetu, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na obilježavanju Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja”.

– Naša osveta neće biti smrt. Naša osveta je život, sloboda, mir, a to je snaga veća od svakog zla – poručio je Dodik.

Istakao je da je rijeka Sava bila svjedok mnogih srpskih stradanja tokom vijekova.

– Naša osveta je to što danas postoje Srbi koji su se danas okupili da odaju poštu svojim žrtvama – rekao je Dodik.

– Bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman je najavljivao etničko čišćenje, da se smanji broj Srba kako oni više ne bi bili “remetilački” faktor. Vidjeli smo kako se u Drugom svjetskom ratu riješavalo srpsko pitanje u ustaškoj NDH. “Oluja” nije ništa drugo nego blagoslov velikih sila da Srbi budu očišćeni – naglasio je Dodik.

Dodik je podvukao da je “Oluja” bila dio genocidnog plana o nestanku Srba.

– Hrvati nisu krili da je njihov cilj da žele Hrvatsku bez Srba, i da ih smanje na statističku grešku. Nažalost, to su Srbi i doživjeli, i danas preživljavaju te iste golgote – izjavio je Dodik.

Podsjeća da srpskom narodu u Hrvatskoj nije vraćena imovina i da se zabranjuje ćirilica i još jednom pita šta se to slavi u Hrvatskoj.

– Јe li to neki novi evropski standard. Možda nismo u trendu pa to ne razumijemo – rekao je Dodik ukazavši da se i od Srba traži da to slave.

Dodik je rekao da je “Oluja” dio kontinuiteta koji je počeo 1895, 1902. i 1905. godine kada su u Zagrebu organizovani pogromi Srba, kao i pokatoličavanja srpskog naroda od 1908. godine, a taj proces je nastavljen i u Prvom i Drugom svjetkosm ratu, da bi dobio ime Nezavisna Država Hrvatska i lice kroz svakog fašistu i ustašu.

– Taj proces i taj plan dobio je svoj rezultat kroz genocid u Јasenovcu, Јadovnu, Јastrebarskom, Pagu i drugim našim stratištima. Taj proces nastavljen je u zadarskoj kristalnoj noći 1991. godine, a svoj konačni cilj, nestanak Srba sa tog prostora, dobio je zločinačkom akcijom “Oluja” – istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH podsjetio je da je prostor Dalmacije i Like, koji su Srbi naselili još u devetom vijeku, očišćen od Srba, isto kao i prostor Korduna, Banije i Slavonije koji je srpski narod u većem broju naselio u 16. vijeku.

Vučić: Otvoriti oči

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija i Republika Srpska od 2014. godine zajednički obilježavaju srpska stradanja.

– Srećan sam i ponosan da je gotovo cjelokupan srpski narod razumio značaj te ideje. Ujedinjeni možemo sve, a razdvojeni ne možemo ništa. Bili bismo mnogo slabi, baš kao što smo bili te 1995. godine – rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na obilježavanju Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja”.

Vučić je poručio da Srbi imaju svoju državu koja može da ustane u odbranu srpskih grobova i naše budućnosti.

– Ponosan sam jer nisu uspjeli da nam zabrane da nosimo srpsko ime i prezime. Narode srpski, ne zaboravi da danas niko, ni u Evropi ni svijetu ne govori o stravičnom genocidu sprovedenom u NDH – naglasio je on.

Naveo da imamo obavezu prema djeci u Srbiji i Srpskoj da im otvorimo oči.

– Mi moramo da ne ćuteći o zločinima, da otkrijemo sve užase koje su Srbi iskusili. Moramo da im pokažemo da tim planovima nisu uspjeli. Uspjeli smo kao Srbija i Srpska da kažemo “ne” lažima – izjavio je Vučić.

Vučić je rekao da Srbi nemaju žig sramote, iako su ga htjeli nametnuti.

– Mi pomirenje želmo, mir uvijek, ali poniženje nikada. Nismo vas tjerali da ikada priznate genocid nad Srbima. Samo kažite, da znamo da je u Јasenovcu stradao jedan cijeli narod samo zato što je nosio srpsko ime i prezime – poručio je Vučić.

(SB/banjaluka.net)