Vijesti 08.01.2016.

Dan Srpske je dokaz njenog jačanja: Polaganjem vijenaca počelo obilježavanje Dana Republike

ČITANJE: 4 minute
dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se Dan Republike – 9. januar slavi kao dokaz njenog jačanja i opredjeljenja za njeno postojanje.

Dodik je nakon polaganja vijenaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci rekao da je u toku raspada bivše Jugoslavije bilo legitimno da srpski narod u BiH iskaže svoj politički zahtjev i politički interes odlukom o formiranju Repubike Srpske.

– Drago mi je što u Republici vidim dobru atmosferu koja je potrebna da bi se obilježio važan dan u istoriji naroda i države Republike Srpske, koja je stvorena 9. januara 1992. godine odlukom političkih predstavnika srpskog naroda, prije oružanih sukoba u BiH- rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je sa svim svojim kapacitetima posljednjih godina prošla veoma težak period kontinuiranog osporavanja, ali sa velikom ljubavlju naroda i opredjeljenjem da očuva njene institucije i njenu snagu.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da bez onih koji su dali živote za Republiku Srpsku ne bi bilo slobode koju uživaju današnje generacije, niti slobode koju će uživati buduće.

– Početak obilježavanja Dana Republike je najvažnija prilika da se oda priznanje i počast svima koji su dali živote za Republiku Srpsku- rekla je Cvijanovićeva nakon polaganja vijenaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci.

Ona je pozvala građane da istaknu zastave Republike Srpske na svojim domovima i na taj način pokažu dostojanstvo i ponos, te zajedno sa institucijama obilježe Dan Republike.

Vijence na Spomenik poginulim borcima na groblju Sveti Pantelija položili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, delegacija Vlade predvođena premijerom Željkom Cvijanović, Vijeća naroda, Parlamentarne skupštine BiH, Savjeta ministara BiH, Ministarstva odbrane i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Vijence su položile i delegacije Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza ratnih vojnih invalida, Saveza logoraša i Saveza opština i gradova Republike Srpske.

Dodik položio vijence na Trg palim borcima NOR- a

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik položio je danas u Banjaluci vijence na Trgu palih boraca NOR-a, povodom obilježavanja Dana i krsne slave Republike Srpske, svetog arhiđakona Stefana.

Vijence je, između ostalih, položila delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, te gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je prirodno da na Dan Republike unutrašnje razlike ne treba da postoje.

– To je dan kada svi zajedno obilježavamo instituciju koja čuva pravo i ravnopravnost srpskog naroda u BiH. Republiku Srpsku i njene institucije moramo čuvati jer je to garant našeg opstanka i ravnopravnosti u BiH- rekao je Ivanić.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je novinarima da Dan Republike Srpske i krsna Slava Srpske praznik kome se iskreno raduje, te istakao da tog dana treba eliminisati svaku politizaciju jer je tradicija srpskog naroda da svoje istorijske datume veže za svece.

On je istakao da ne vidi ništa sporno i uvredljivo ni prema kome da Srpska slavi i obilježava ovaj datum, dodavši da svi treba da se ujedine oko tog datuma i da ga slave kao Dan Republike, da motiviše ljude da stvaraju dobre uslove da Srpska bude sa svih aspekata prihvatljiva i pogodna za život svih njenih građana.

Vijenci položeni na Spomen-kosturnicu i za 12 banjalučkih beba

Delegacije institucija Republike Srpske, srpskih predstavnika u organima BiH i nevladinih organizacija položile su vijence na Spomen-kosturnicu na banjalučkom Novom groblju povodom dana Republike Srpske – 9. januara.

Vijence su položili srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan, te delegacije Narodne skupštine Republike Srpske, Vijeća naroda, Vlade Republike Srpske, Parlamentarne skupštine BiH i Savjeta ministara BiH.

Vijence su položile i delegacije Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, SUBNOR-a, Ministarstva odbrane BiH i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Vijenac na Spomen-obilježje 12 banjalučkih beba položio je izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan.

Delegacija kabineta predsjednika Republike Srpske položila je vijence danas u Banjaluci i na spomenik banjalučkim bebama na Trgu srpskih junaka, povodom Dana i krsne slave Republike Srpske svetog arhiđakona Stefana.

Delegaciju je predvodio načelnik službe predsjednika Republike Srpske Goran Džajić.

(Agencije)