Vijesti 14.09.2020.

Dan srpskog jedinstva dočekujemo u borbi sa snagama zla

ČITANJE: 1 minuta

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske /VRS/ smatra da se Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave dočekuje u složenim uslovima borbe sa povampirenim snagama zla i prošlosti, te sve izraženijim pokušajima devastiranja Republike Srpske.

Iz Organizacije starješina navode da je srpska istorija prepuna hrabre, odvažne, a nadasve pravedne borbe za slobodu i srpsko jedinstvo koje se decenijama marginalizuje.

“Nemamo pravo da zaboravimo hrabrost i nadljudska odricanja naših pradjedova koji su učinili gotovo nemoguće i u veoma teškom stanju krenuli u proboj Solunskog fronta, donoseći slobodu, ne samo srpskom već i drugim narodima na Balkanu”, navedeno je u saopštenju Organizacije starješina.

U ovoj organizaciji ističu da je obaveza srpskih patriota da se sjećaju tih hrabrih i odvažnih ratnika srpske vojske, čiji je podvig krupnim slovima upisan u svjetsku istoriju, pronoseći slavu i iskazujući čast slobodoljubivih ratnika protiv okupatora, kao što je to činjeno bezbroj puta kroz istoriju.

“Posebna je obaveza predstavnika institucija Republike Srpske da grade kulturu sjećanja na slavnu istoriju srpskog naroda”, smatraju starješine VRS.

Organizacija starješina pozvala je patriotske snage da “ostanu čvrsto na braniku otadžbine kako bi spriječile sve pokušaje ugrožavanja, devastiranja i omalovažavanja Republike Srpske i stvorenih vrijednosti našeg naroda”.

Vlada Republike Srpske usvojila je 10. septembra zaključak da se 15. septembar obilježava kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Republički organi i jedinice lokalne samouprave biće u obavezi da obilježe ovaj dan uz obavezno isticanje zastave Republike Srpske.

Rukovodstva Srpske i Srbije dogovorila su na sastanku krajem avgusta u Beogradu obilježavanje zajedničkog praznika Srpske i Srbije – 15. septembra, dana kada je probijen Solunski front.

(Srna)