Vijesti 03.05.2018.

DAN VOJSKE SRPSKE U Banjaluci 11. maja centrala manifestacija

ČITANJE: 1 minuta

Nizom dešavanja u Banjaluci će biti obilježen 12. maj, Dan Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka i Dan Vojske Republike Srpske.

Centralna manifestacija biće održana u petak, 11. maja u kasarni “Kozara” u Banjaluci gdje se očekuje prisustvo najviših predstavnika političkog, javnog i kulturnog života, predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, vojno-diplomatski predstavnici akreditovani u BiH, te brojne druge zvanice.

Svečanost će početi u 11.00 časova, najavljeno je iz Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

Obilježavanje 12. maja počeće manifestacijom “Dan otvorenih vrata”, koja će u utorak, 8. maja biti upriličena u kasarni “Kozara”, gdje će istog dana biti prikazan i dokumentarni film “Nebo nad Bjelovarom”.

U četvrtak, 10. maja, u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci biće služen parastos poginulim borcima Vojske Republike Srpske i civilnim žrtvama odbrambeno-otadžbinskog rata, nakon čega je planirano polaganje vijenaca na groblju Sveti Pantelija.

Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine odlukom Narodne skupštine Srpske Republike BiH u Banjaluci. Integrisana je u Oružane snage BiH kao Treći puk.

(Srna)