Vijesti 21.01.2016.

Dan žalosti u Pakistanu: Premijer najavio okršaj sa teroristima

ČITANJE: 1 minuta
pakistan
U Pakistanu je danas dan žalosti nakon oružanog napada na univerzitetski kampus u gradu Čarsadu gdje je ubijeno najmanje 25 osoba.

Odgovornost za napad preuzeo je talibanski pokret čiji su militanti juče ujutru preskočili zid i u univerzitetskom kampusu otvorili vatru na studente i profesore.

Policija je juče saopštila kako je operacija završena i da bi bilans mrtvih mogao rasti u narednim satima.

Pakistan, koji se još oporavlja od krvavog pohoda talibana koji su 2014. u školi u Peshavaru ubili više od 150 osoba, danas sahranjuje nove žrtve.

Zastave su spuštene na pola koplja, a centralna molitva bit će održana u glavnom gradu Islamabadu.

Premijer Navaz Šarif u obraćanju naciji najavio je “nemilosrdne odgovore” na masakr koji se desio, i naredio snagama sigurnosti da uhvate one koji stoje iz napada.

Pakistanski mediji pišu o herojstvu profesora hemije Sajida Hamid Huseina (34) koji je izašao pred napadače kako bi zaštitio svoje učenike, nakon čega je ubijen.

– Uvijek je bio naš zaštitnik. Govorio nam je svoje tajne, a mi smo njemu govorili naše, dijelili smo probleme s njim- rekao je 22-godišnji student geologije Vakar Ali.

Univerzitetski kampus danas obezbjeđuje veliki broj vojnika, dok su građani ispred kampusa postavili ploču sa natpisom “Heroji umiru mladi”.

Zbog talibanskih terorističkih aktivnosti pakistanske snage sigurnosti su protekle godine intenzivirale antiterorističke operacije i ubile ili uhapsile na stotine terorista.

Ukinut je i moratorij na izvršenje smrtnih kazni, pa su desetine terorista povezanih sa napadima kažnjeni vješanjem.

(Agencije)