Vijesti 10.11.2017.

Danas isplata uvećanih penzija: Šta se može sa dodatnih tri odsto?

ČITANJE: 1 minuta

Penzija uvećana za, dugoočekivanih, tri odsto danas stiže na račune i kućne adrese. Iako često i sami kažu da svaka marka dobro dođe, banjalučki penzioneri  i nisu posebno srećni zbog povećanja.

Ljubica Petrović dobiće šest i po maraka više. Smatra da govori u ime većine penzionera, pa kaže da je, u najmanju ruku ogorčena.

Na pitanje šta joj to znači na njenu penziju Ljubica Petrović kaže: “Ne znači ništa. Na 220 KM ništa ne znači, nek uzmu sebi i to” .

Nekoliko maraka više od Ljubice dobiće Mitar – cijelih deset. Zna gdje će da ih potroši, ali je ubijeđen da se može mnogo bolje.

“Povećanje penzije bilo bi kad bi bile na nivou svi jednako. 10 KM i za nas, najniže penzije i najviše penzije. Vi računajte povećanje penzije onaj koji ima 1000 KM, on dobija nešto a ovaj koji ima 200, šta dobija 6KM”, kaže Mitar Ćebić, penzioner.

Resorni ministar danas poručuje da je, itekako, svjestan većih očekivanja penzionera, ali uvjerava da se, više od ovog povećanja, trenutno nije moglo. Najavljuje dodatno od dva odsto, ali tek s proljećem.

“Mi ćemo ostati na našem stanovištu da je realno da narednu godinu povećamo penzije za dva odsto i mi ćemo nastojati da to bude što je moguće brže ali nije realno moguće očekivati negdje pred kraj prvog kvartala 2018. godine”, Milenko Savanović ministar rada i boračko-invalidske zaštite.

Uvećanu, oktobarsku, penziju dobiće nešto više od 258 hiljada penzionera. Uz dodatna tri odsto, prosječna penzija u Srpskoj sada iznosi 351 marku.

(ATV)