Vijesti 24.11.2015.

Danas izbori na Univerzitetu u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute
studenti
Na banjalučkom univerzitetu u toku su studentski izbori na kojima se biraju novi članovi Studentskog parlamenta (SP), kao i članovi naučno nastavnih vijeća fakulteta (NNV).

Biračka mjesta otvorena su jutros u osam, a biće zatvorena danas u 16 časova na 16 visokoškolskih ustanova Univerziteta u Banjaluci i Visokoj školi unutrašnjih poslova.

Studenti biraju članove SP i NNV vijeća između 237 predloženih kandidata, od čega su 83 za SP, a 154 za NNV vijeća.

Kada je u pitanju Studentski parlament, ispred svakog fakulteta biće izabrana po tri studenta. S obzirom da je na sedam visokoškolskih ustanova predloženo ukupno po tri kandidata, to znači da će ti kandidati sigurno biti izabrani, makar dobili samo jedan glas.

Sa druge strane, na Poljoprivrednom fakultetu za mjesto u Studentskom parlamentu bori se 13 kandidata, na FPN devet, a na Filološkom i Šumarskom fakultetu po sedam kandidata. Neizvjesno će biti i na Akademiji umjetnosti, Mašinskom, Rudarskom, Filozofskom i Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta sa po četiri kandidata i AGGF-u sa šest kandidata.

Predsjednik izborne komisije profesor dr Milan Mataruga kaže da na ovogodišnjim izborima pravo glasa imaju svi redovno upisani studenti na Univerzitetu u Banjaluci, odnosno oko 18.000 studenata.

– Trenutno nemam zvanične podatke o izlaznosti studenata, osim informacije sa pojedinih fakulteta o veoma slaboj izlaznosti na pojedinim fakultetima poput Medicinskog i Elektrotehničkog fakulteta. Izlaznost zavisi i od samih kandidata. Na većini fakulteta kandidata ima u brojnoj veličini onoliko koliko ih se bira i to već u startu govori da ne postoji neka velika zainteresovanost za biranje. Sa druge strane imamo fakultete gdje je broj kandidata gotovo tri-četiri puta veći od broja koji se bira i tu je veća izlaznost- kaže Mataruga.

Prema njegovim riječima izbori protiču u najboljem redu i nema naznaka o bilo kakvim neregularnostima.

– Nadam se da će tako ostati do kraja i da ćemo večeras do 20 časova to polako privoditi kraju, a u narednih pet dana imati konačne liste izabranih predstavnika u SP i NNV vijeća- zaključuje Mataruga.

 

(Banjaluka.net)