Vijesti 06.01.2019.

Danas je Badnji dan

ČITANJE: 2 minute

Pravoslavni vjernici u Bosni i Hercegovini danas slave Badnji dan kada se u hramovima i domovima pale badnjaci i služe povečerja uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića.

Na Badnji dan pravoslavci odlaze u šumu po hrastovo drvo – badnjak koje se uveče pali na kućnom ognjištu, kao simbol svjetlosti i toplote koja grije i zbližava ukućane.

Pod kuće posipa se slamom da bi se dočarala pećina u Vitlejemu u kojoj se po predanju rodio Hrist.

Božić je porodični praznik i slavi se u kući. Smatra se da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svadji, trebalo da se pomire i oproste uvrede.

Nalaganje badnjaka pred Starom crkvom na Baščaršiji

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služit će večernje u Staroj crkvi Svetih arhangela Mihaila i Gavrila na Baščaršiji u Sarajevu, nakon čega će biti obavljeno nalaganje badnjaka.

Bogosluženje počinje u 17.00 sati, a tradicionalno nalaganje badnjaka biće obavljeno u 18.00 sati, saopšteno je iz Mitropolije dabrobosanske.

U 9.00 časova mitropoliti Hrizostom služiće Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici.

Mitropolit Hrizostom će na Božić služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Liturgija će početi u 9.00 sati.

Večernje u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci

Mitropolit Hrizostom će 16. januara, u 13.00 sati u palati Mitropolije dabrobosanske u Sarajevu prirediti božićno-novogodišnji prijem.

Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem služit će večernje u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, a nakon službe u porti Hrama Svete Trojice biće obavljeno nalaganje badnjaka.

Večernje bogosluženje počeće u 17.00 sati, potvrđeno je Srni u Upravi ovog hrama.

Vladika Jefrem će u ponoć na Božić u Sabornom hramu Hrista Spasitelja služiti Svetu arhijerejsku liturgiju.

(N1)