Magazin 08.05.2016.

Danas je Dan majki

ČITANJE: 1 minuta
mama i cerka
Druge nedjelje u maju obilježava se dan kojim se slavi majčinstvo, a koji je inicirala Amerikanka Anne Marie Jarvis. Anna Reeves Jarvis željela je poboljšati sanitarne uslove u svom gradu gradu Websteru u Zapadnoj Virginiji.

Jedne je nedjelje organizovala Majčin radni dan kako bi se skupio novac kojim su se kupovali lijekovi i kojim se angažovala pomoć za majke s tuberkulozom. Ovu tradiciju je nastavila i sljedećih godina.

Njena kćer, koja se takođe zvala Anna, je nakon majčine smrti 1905.g. odlučila posvetiti život majčinom projektu i pokušala je uspostaviti tradiciju Majčinog dana. Kao zaštitni znak uzela je bijeli karanfil – omiljeni cvijet njene majke. Njen se rad konačno isplatio 1914. g kad je predsjednik Woodrow Wilson potpisao rezoluciju kojom se Majčin dan proglašava službenim praznikom u SAD-u.

Dan majki danas se obilježava širom svijeta. Majke su naše najbolje prijateljice, naše zaštitnice…Uvijek su uz nas, paze nas i maze. Kritikuju kada je potrebno i navode na pravi put. Ako ponekad i zaboravite, danas nikako nemojte zaboraviti zagrliti svoju majku, nazvati je telefonom ako je daleko od vas i pokazati koliko je volite i koliko je važna u vašem životu.

(N1)