Vijesti 22.04.2016.

Danas je Dan planete Zemlje – borba za ugroženu životnu sredinu

ČITANJE: 1 minuta

zemlja

U više od 150 zemalja širom svijeta, među kojima i u BiH, danas će biti obilježen Dan planete Zemlje 22. april, u cilju povećanja svijesti ljudi o ugroženosti životne sredine.

Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD, nakon ekološke akcije, a obilježava se širom svijeta od 1992. kada je na Konferenciji Ujedninjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja.

Stručnjaci upozoravaju da je čovjek svojim djelovanjem doveo do dramatičnog zagađenja životne sredine i da je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta širom svijeta pred izumiranjem, što dovodi do ozbiljnog narušavanja čitavog ekosistema i biološke raznovrsnosti.

Kao ključni uzrok izumranja vrsta, stručnjaci navode uništavanje staništa ljudskom aktivnošću, nekontrolisanu eksploataciju svih izvora Zemlje i njenog biljnog i životinjskog svijeta kao i zagađenje životne sredine.

Širom svijeta danas se organizuju brojne akcije i manifestacije koje za cilj imaju podizanje nivoa ekološke svijesti, edukovanje i motivisanje građana da se aktivno uključe u borbu za očuvanje planete Zemlje, a svoju podršku dao je i sam Google.

google-2
google-3

 

(Agencije)