Vijesti 14.01.2023.

DANAS JE MALI BOŽIĆ: Pogledajte koji se običaji vezuju za ovaj praznik

ČITANJE: 2 minute

Nakon što je u ponoć dočekana Srpska Nova godina, 1. januara po starom kalendaru, a 14. po novom, praznuju se Mali Božić za koji su vezani mnogi običaji, kao i Sveti Vasilije veliki.

Vjeruje se da na današnji dan a treba uzeti kašiku meda, što se dovodi u vezu sa životom i djelom Svetog Vasilija.

On je bio veliki pobornik pravoslavlja, moralno čist i izuzetno revnosan, bogoslovski um, ustrojitelj i stub svete crkve.

U crkvenoj službi Sveti Vasilije naziva se “pčelom crkve Hristove”, koja nosi med vjernicima i žaokom svojom bode jeretike. Zato, na današnji dan valja uzeti kašiku meda.

Vasiljevdan se kod Srba slavi kao krsna slava, a kod Grka i Rusa kao imendan. Kada je za kalendarski početak nove godine uzet 1. januar, tada je Mali Božić počeo da se slavi kao Srpska Nova godina.

U nekim krajevima se na taj dan spaljuju ostaci badnjaka, a kao što se za Božić mijesi pogača česnica, za Mali Božić se mijesi poseban obredni hljeb “vasilica”.

Trpeza bi trebalo da bude bogata, a naročito je važno da na stolu bude vasilica – pogača u koju se stavlja novčić, kao i u česnicu. Takođe, jede se i pečenje, ali i krofne u koje se isto može staviti parica.

Takođe, vjeruje se da na ovaj dan u kuću treba unijeti neku novu stvar kupljenu tog dana, kako bi kuća i ukućani tokom cijele godine imali napretka.

Novu godinu valja dočekati budan, pa su ranije u svom bdjenju mnoge djevojke gatale da li će se te godine i za koga udati.

U nekim krajevima danas se pažljivo gleda u nebo i posmatra vrijeme. Ako na 14. januar padne snijeg ili bude oblačno, čeka nas rodna godina. Suvo vreme, vjeruje se, donosi i sušnu godinu pred nama.