Vijesti 21.05.2024.

Danas je Sveti Jovan Bogoslov: Vjeruje se da čudesni prah iz njegovog groba liječi mnoge bolesti

ČITANJE: 1 minuta

Srpska pravoslavna crkva i vјernici danas obilјežavaju Svetog Jovana Bogoslova. Apostol i jevanđelista Jovan bio je jedan od prvih učenika Isusa Hrista.

Sveti Jovan Bogoslov rođen je u pobožnoj ribarskoj porodici na Galilejskom jezeru. Zajedno sa bratom Jakovom, krenuo je za Hristom.

Štaviše, za njega se kaže da je bio omiljen Isusov učenik. Jedini je on, sa Svetom Bogomajkom ostao pod krstom raspetog Gospoda, obećavši da će čuvati Presvetu Bogorodicu i služiti je do kraja njenog ovozemaljskog života.

Kasnije je otišao u Efes, gdјe je mnoge preobratio u hrišćanstvo.

Iako ponižavan i mučen, a zatim i prognan na ostrvo Patmos, napisao je čuveno Jevanđelje i Otkrivenje.

Po dolasku na prијesto cara Nerve, oslobođen je i vraćen u Efes, gdјe je nastavio svoju misiju. Poživio je više od 100 godina.

Kako uči hrišćanstvo, kada je osјetio da mu se bliži sudnji čas, rekao je učenicima da mu iskopaju raku u obliku krsta, a potom je živ sišao u svoj grob.

Kada su njegovi prijatelji to čuli, otvorili su grob, ali nisu našli tiјelo svetitelja.

Jovana Bogoslova crkva proslavlja dva puta u godini – 9. oktobra po novom kalendaru, na dan njegovog upokojenja, i na današnji dan kada se iz njegovog groba širi čudesni, a vjeruje se i ljekoviti prah, koji vjernici uzimaju za iscjeljivanje muka i raznih bolesti.