Magazin 11.10.2015.

Danas je to normalno, a ranije su bile karakteristike vještica!

ČITANJE: 3 minute
Vještičarenje
Između februara 1692. godine i maja 1693. godine više od 150 osoba je utamničeno tokom suđenja vješticama iz Salema, nakon što su optužene za vještičarenje. Optuženo je 29 osoba a osuđeno i obješeno 19.

Začaranost stanovnika ovog malog sela dugo je pripisivana histeriji ili halucinogenom hljebu (koji se pravio od halucinogenih pečuraka), ali novi dokazi otkrivaju da su u Salemu svi optuženi bili iz istočnog dijela sela, a tužioci iz zapadnog.

Naravno, nikada nije bilo čvrstih dokaza da je neko vještica pa su često priznavana svjedočenja dece, a mnoga su ličila na ovo: “Sara Gud mi je nasilno povukla glavu prema dole i gotovo me ugušila”, Iako nisu imali dokaze, u Salemu su ipak pratili neka “osnovna pravila” prepoznavanja vještica, a evo 13 najbitnijih:

1. ŽENA STE: Još od srednjeg vijeka “ženskost” je povezivana sa vještičarenjem. Ljudi su hiljadama godina vjerovali da su žene sklonije grijehu od muškaraca, a grešnici su prepoznavani kao poklonici đavolu.

2. JAKO STE SIROMAŠNI: Siromašni, beskućnici i oni koji su prisiljeni da se oslanjaju na zajednicu da bi dobili pomoć bili su optuživani za vještičarenje. Sara Gud obješena je 1692. godine zbog optužbe da je vještica jer je lutala od kuće do kuće i molila za hranu.

3. JAKO STE BOGATI: Ako ste odrasla žena i možete sami finansijski da se izdržavate bez pomoći muškaraca vjerovatno ste vještica. Svaki pokazatelj da žena može da živi bez pomoći muškaraca bio je razlog za uzbunu. Između 1620. i 1725. godine bogate žene bez muža, braće ili sinova u strahu da ne budu obješene obično su dijelile svoje bogatstvo i napuštale Salem.

4. IMATE JEDNU ILI VIŠE PRIJATELJICA: Skupina žena bez pratnje muškaraca jasan je pokazatelj da su to grupe koje obožavaju đavola.

5. POSVAĐALI STE SE: U Salemu je bilo ko mogao da optuži bilo koga, a baš to su i činili. Niste morali da budete viđeni na metli da bi vas optužili da ste vještica, dovoljno bi bilo da se posvađate sa nekim iz sela.

6. JAKO STE STARI ILI JAKO MLADI: Starije, neudate žene bile su izuzetno osjetljive na optužbe. Rebeka Nurs (70) optužena je jer se često svađala sa komšijom. U 71. godini života optužena je za vještičarenje i bila je najstarija pogubljena žrtva ovih nemilih događaja. A Dorodi Gud je imala 4 godine kada je priznala da je vještica i provela je devet mjeseci u zatvoru.

7. POMAŽETE ŽENAMA PRI PORODU: Crkva se bojala babica zbog njihovog “tajnog poznavanja bilja”, pa je redovno ponižavala ovo zanimanje.

8. TVRDOGLAVI STE ILI BORBENI: Na suđenju Rejčel Klinton optužba je izjavila “Zar nije pokazala karakter ogorčene, nametljive, zahtijevne žene, lik vještice? Zar nije psovala i prijetila?”.

9. IMATE PREVIŠE ILI PREMALO DJECE: Ako imate mnogo djece vaša materica je pod uticajem magije, ako nemate đavo vas je prokleo.

10. IMATE MLADEŽ: Mladeži su bili znak đavola. To je mjesto gde se neka od đavoljih životinja priključi na vješticu i pije joj krv.

11. POKVARILO VAM SE MLIJEKO U KUĆI: Pokvareni mliječni proizvodi dovođeni su u vezu sa vješticama.

12. IMATE VANBRAČNOG PARTNERA: Alis Lejk je 1651. godine optužena jer je imala vanbračni seksualni odnos i ostala trudna.

13. PREKRŠILI STE BILO KOJE OD OVIH PRAVILA: Ovo su samo neka od pravila po kojima su žene bile osuđivane za vještičarenje, a u moru drugih, vještica ste i ako:

– ste izvršili preljubu

– navodili ljude na druge bogove

– ste silovani

– posadili više od jedne vrste sjemenki u polju

– dotakli mrtvu svinju

– nosili odjeću od više vrsta tkanine

– imate okruglu frizuru

– imate pletenice

– dopustili drugoj vještici da živi

(B92)