Magazin 26.04.2019.

DANAS JE VELIKI PETAK Crveno jaje simbol Vaskrsa

ČITANJE: 1 minuta

Na Veliki petak domaćice farbaju jaja u najrazličitije boje i raznim tehnikama, međutim, najbitnije je da prvo ofabrate jedno crveno jaje. Šta ono zapravo simbolizuje?

Boja Vaskrsa je crvena i simbolizuje prolivenu Isusovu krv, a običaj je da se prvo jaje farba crvenom bojom i čuva u kući cijele godine.

Ovo jaje se naziva čuvarkuća i služi da zaštiti sve ukućane, ali i njihov dom. Takođe, vjeruje se da čuvarkuća tjera zle sile i demone, odnosno od svih loših stvari.

U nekim krajevima, čuvarkuća se čuva sve do sljedeće godine, tačnije dok se ne ofarba novo jaje, kako bi cijele godine čuvala kuću i ukućane. Kada se ofarba novi čuvar, stari se baci u rijeku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umjesto na kuću koju je sačuvao.

Kada osvane vaskršnje jutro, ukućani se prvo omrse jajima. Tri dana, koliko Vaskrs traje, rođaci, prijatelji i komšije daruju se ofarbanim jajima, u posjetu se ne ide bez uskršnjih jaja, niti će se desiti da vam tih dana neko dođe u posjetu, a da vam nije donio jaja.

(Agencije)