Vijesti 12.03.2019.

„DANAS NAM IZ ZEMLJE ODLAZE I MRTVI“ Stanivuković traži usvajanje “Davidovih zakona”

ČITANJE: 2 minute

Navikli smo da nam zemlju napuštaju živi, ali danas nam iz Republike Srpske odlaze i mrtvi, kazao je poslanik PDP Draško Stanivuković pred poslanicima Narodne skupštine u kojoj je u toku rasprava o Prijedlogu programa rada parlamenta Srpske za ovu godinu. 

Stanivuković je podsjetio poslanike da je jutros na Novom groblju u Banjaluci eshumirano tijelo ubijenog Davida Dragičevića, koje će biti preneseno u Austriju, a da ni godinu dana od ubistva niko za to nije kažnjen.

– Neko je raskinuo vezu između sina i oca, između majke i sina. Prošlo je godinu dana od ubistva Dragičevića, za kojeg je vrh MUP RS prvo kazao da se samoubio, a do danas niko za to nije odgovarao. Većina poslanika i ministara je nema na ovu tragediju. Ostali smo imuni na tragediju i to je poražavajuće – kazao je Stanivuković.

On je pozvao poslanike NSRS da na ovaj dan ne ćute i da se bore za bolji život.

– Govorimo o boljem životu, a mi se još uopšte nismo izborili ni za život. Zanemarimo spekulacije ko stoji iza koje grupe, šta je ko, već se vratimo na početak priče. Neko je nekoga ubio, a niko za to niije odgovarao i nema krivaca. Pogledajte oko sebe i zamislite da se to desilo na vašem pragu. Nemojte gledati grupu “Pravda za Davida”, već mislite na ubijenog Davida – istakao je Stanivuković.

On je predložio da se u program rada NSRS za ovu godinu stave zakoni koje je i ranije predlagala opozicija pod nazivom “Davidovi zakoni”.

Stanivuković, između ostalog, predlaže da se kroz zakon uvede privatni tužilac, koji bi u slučaju kada tužilaštvo i policiija u roku od godinu dana ne riješe neki slučaj, porodica mogla podizati tužbe.

– Predlažemo i izmjenu zakona o javnim tužiocima, jer su tužioci ovdje zaštićeni kao polarni medvjedi – istakao je Stanivuković.

(Srpskainfo)