Vijesti 09.11.2015.

Danas o zahtjevu za prijem Kosova u Unesko

ČITANJE: 1 minuta
Unesko
Generalna konferencija Uneska danas će u Parizu raspravljati i odlučivati o zahtjevu za prijem samoproglašenog Kosova u tu organizaciju.

Srbija će, kako je najavljeno, učiniti sve da ta tačka dnevnog reda bude odgođena i da se o tome pregovara u Briselu.

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković rekao je da su objektivno krajnje neizvijesni izgledi da se Generalna konferencija pozitivno izjasni o tom zahtjevu, prenijeli su beogradski mediji.

S obzirom na to da sistem glasanja u Unesku, gdje su za prijem države nečlanice UN potrebne dvije trećine glasova onih koji su pristupili izjašnjavanju, pri čemu se glasovi uzdržanih prilikom utvrđivanja rezultata ne uzimaju u obzir, moguća su oba ishoda, jer će vjerovatno razlika između glasova “za” i “protiv” biti veoma tijesna, ističe ambasador Tanasković.

– Da bi se izbjegla ovakva nepoželjna politička podjela u specijalizovanoj agenciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu, Srbija će predložiti odlaganje rasprave o ovoj kontroverznoj tački dnevnog reda, bar do narednog zasjedanja Generalne konferencije 2017. godine- naveo je Tanasković.

Za donošenje odluke o odlaganju, napominje, potrebna je prosta većina glasova, uz iste propozicije postupka i utvrđivanja rezultata izjašnjavanja.

– Sve je, dakle, otvoreno- zaključio je Tanasković.

(Agencije)