DANAS POTPISIVANJE UGOVORA Radovi na mostu kod Gradiške počinju u avgustu?

Predstavnici “Hrvatskih cesta” i Ministarstva transporta i komunikacija BiH potpisaće danas u Zagrebu ugovor s izvođačima radova o početku izgradnje mosta na Savi kod Gradiške.

Zajednicu privrednih subjekata, kao izvođače radova, čine “Integral inženjering” a.d, “Đuro Đaković montaža” d.o.o. i “Zagreb-montaža” d.o.o, a ukupna vrijednost posla će iznositi oko 19,5 miliona evra bez poreza na dodatnu vrijednost (PDV).

Prema riječima Igora Pejića, generalnog sekretara Ministarstva transporta i komunikacija BiH, iako će most biti finansiran tako što će polovinu troškova snositi Hrvatska, a polovinu BiH, za most će biti izdata jedna građevinska dozvola od strane nadležnog tijela Hrvatske, ali uz saglasnost nadležnog tijela u BiH.

– BiH je osigurala potrebna financijska sredstva za gradnju mosta iz vlastitih izvora, a putem Investicionog fonda za zapadni Balkan odobrena su i grant sredstva u iznosu od 6,8 milijuna eura iz 2015. godine. Naporima bh. strane, grant sredstva u iznosu od 6,8 milijuna eura stavljena su na zajednički fond, u praktičnom smislu očuvana do rješenja pitanja financiranja hrvatske strane, što je riješeno odlukom Vlade Republike Hrvatske – rekao je Pejić za Nezavisne.

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, rekao je da je zadovoljan što je konačno došlo do faze potpisivanja ugovora te da je jedna od odabranih firmi iz Srpske. On je izrazio očekivanje da će radovi na mostu početi već u avgustu, a dodao je da se 27. jula završava i postupak u vezi s nadzornim organom.

– Nadamo se da neće biti žalbi ili nekih nepredviđenih događaja i da će sve početi još u toku ove građevinske sezone. Kako smo obaviješteni iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, oni će na dan polaganja kamena temeljca za most pustiti u funkciju novi, najsavremeniji u regionu granični prelaz za teretni saobraćaj, čime će se značajno rasteretiti postojeći granični prelaz u Gradiškoj – rekao je Trninić.

Kako je rekao, most kod Gradiške je neophodan kako bi se mreža autoputeva u Republici Srpskoj, koja je planirana da se izgradi do 2030. godine, preko Hrvatske spojila sa zapadnom Evropom.

Inače, kako nam je rečeno, ukupna širina mosta kod Gradiške iznosi 22,6 metara, a težina nosive čelične konstrukcije iznosi 4.650 tona. Vrijednost projekta, sa hrvatske strane, koji uključuje most i pristupnu cestu Gradiška – Okučani je 64,5 miliona evra.

Što se tiče ostalih autoputeva kroz Republiku Srpsku, Trninić je rekao da je prva faza koridora 5C kroz Srpsku već započeta, a da je danas na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske rasprava o odobrenju zaduženja od 150 miliona evra za drugu fazu na tom projektu, što bi podrazumijevalo izgradnju obilaznice oko Doboja.

U perspektivi su, kako je naglasio, nastavci radova na autoputu ka Beogradu do Rače, obilaznica oko Banjaluke na autoputu ka Mliništu, ali i, kako je istakao, izgradnja puteva i brzih cesta u istočnom dijelu Republike Srpske, posebno nova cesta od Foče ka Šćepan Polju, za šta se pregovara sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Svilaj

Govoreći o mostu na Savi kod Svilaja, Igor Pejić, generalni sekretar Ministarstva transporta i komunikacija BiH, rekao je da su “Hrvatske autoceste”, njegovo ministarstvo i kompanija “Hering” održali sastanak, a konstatovano je da su završeni svi radovi na izgradnji donjeg dijela mosta.

– Trenutno traju radovi na izvedbi armiranobetonske ploče, a izvedeno je 49 od ukupno 102 takve ploče – rekao je on.

(Nezavisne)

DODIK: U Sporazumu sve piše, ne pristajem ni na kakve kompromise

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, dan nakon sjednice Predsjedništva BiH, izjavio je da u Sporazumu koji su potpisali trojica lidera, sve jasno piše i da zbog toga neće pristati ni na kakve kompromise. Za Dodika, sa formiranjem vlasti ne treba da se kalkuliše. Riječ je, kaže, o legitimnom predstavljanju i podsjeća, da se dobro

Šef Delegacije EU uživao u dajak čamcu na Vrbasu

Kao što je najavio u svojoj prvoj posjeti banjalučkom Nektar Dajak Klubu, i to na njegovu ličnu želju, Ambasador Lars-Gunnar Vigemark šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH osjetio je čari vožnje u banjalučkom dajak čamcu. Vigemark je nakon vožnje simbolom Banjaluke rekao da je uživao na rijeci Vrbas. Šef

DRUGAČIJI PRISTUP Olakšice onima koji pravilno razdvajaju otpad

Umjesto eko-kontejnera, čija primjena nije baš zaživjela u Banjaluci, Gradska uprava i „Čistoća“ pripremaju novi projekat selektivnog prikupljanja otpada, koji će se potom reciklirati. Kako su nam potvrdili u Odjeljenju za komunalne poslove, drugačiji pristup u razdvajanju otpada počeće se primjenjivati u idućoj godini. Za početak, u planu imaju jedan kvart u Novoj Varoši, nakon

Banjalučkoj pjesnikinji Tanji Stupar Trifunović regionalna književna nagrada “Risto Ratković”

Tanja Stupar Trifunović iz Banjaluke dobitnica je ovogodišnje nagrade “Risto Ratković” za knjigu poezije “Razmnožavanje domaćih životinja”, jednoglasno je odlučio žiri. Za nagradu je konkurisalo 50 autora iz Crne Gore, Srbije, BiH i Hrvatske. U najuži krug ušle su i knjige “Pesme iz limba” Nenada Miloševića, “Kao kiša u japanskim filmovima” Feride Duraković, “Vrtlog” Ilhana

Zapečaćen auto-otpad kod Banjaluke, danas ga ponovo pretresaju

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske nastavili su i danas pretres auto-otpada u vlasništvu lica čiji su inicijali P.D. u Barlovcima kod Banjaluke, a po zahtjevu Poreske uprave Srpske, rekla je Srni načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Mirna Miljanović. Miljanovićeva je naglasila da se u

HUMANITARNA AKCIJA: Trogodišnjoj Milici Jeličić potrebna pomoć za liječenje

Građani Prijedora su se digli na noge, kako bi što brže skupili novac, koji je potreban za liječenje trogodišnje Milice Jeličić iz prijedorskog naselja Ljeskare. Ovoj djevojčici je dijagnostifikovan tumor kičmene moždine, a trenutno se sa svojom majkom Marijanom nalazi u Beogradu, u Klinici za majku i dijete. Ovih dana treba da primi osam terapija,

Hahn o sporazumu Dodika, Izetbegovića i Čovića: Morate ispoštovati rok koji ste postavili

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju EU Johannes Hahn odaslao je poruku liderima SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH Miloradu Dodiku, Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću da se drže roka koji su postavili nakon što su 5. augusta potpisali sporazum o formiranju Vijeća ministara. “Deset mjeseci nakon izbora građani BiH s pravom očekuju