DANAS POTPISIVANJE UGOVORA Radovi na mostu kod Gradiške počinju u avgustu?

Predstavnici “Hrvatskih cesta” i Ministarstva transporta i komunikacija BiH potpisaće danas u Zagrebu ugovor s izvođačima radova o početku izgradnje mosta na Savi kod Gradiške.

Zajednicu privrednih subjekata, kao izvođače radova, čine “Integral inženjering” a.d, “Đuro Đaković montaža” d.o.o. i “Zagreb-montaža” d.o.o, a ukupna vrijednost posla će iznositi oko 19,5 miliona evra bez poreza na dodatnu vrijednost (PDV).

Prema riječima Igora Pejića, generalnog sekretara Ministarstva transporta i komunikacija BiH, iako će most biti finansiran tako što će polovinu troškova snositi Hrvatska, a polovinu BiH, za most će biti izdata jedna građevinska dozvola od strane nadležnog tijela Hrvatske, ali uz saglasnost nadležnog tijela u BiH.

– BiH je osigurala potrebna financijska sredstva za gradnju mosta iz vlastitih izvora, a putem Investicionog fonda za zapadni Balkan odobrena su i grant sredstva u iznosu od 6,8 milijuna eura iz 2015. godine. Naporima bh. strane, grant sredstva u iznosu od 6,8 milijuna eura stavljena su na zajednički fond, u praktičnom smislu očuvana do rješenja pitanja financiranja hrvatske strane, što je riješeno odlukom Vlade Republike Hrvatske – rekao je Pejić za Nezavisne.

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, rekao je da je zadovoljan što je konačno došlo do faze potpisivanja ugovora te da je jedna od odabranih firmi iz Srpske. On je izrazio očekivanje da će radovi na mostu početi već u avgustu, a dodao je da se 27. jula završava i postupak u vezi s nadzornim organom.

– Nadamo se da neće biti žalbi ili nekih nepredviđenih događaja i da će sve početi još u toku ove građevinske sezone. Kako smo obaviješteni iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, oni će na dan polaganja kamena temeljca za most pustiti u funkciju novi, najsavremeniji u regionu granični prelaz za teretni saobraćaj, čime će se značajno rasteretiti postojeći granični prelaz u Gradiškoj – rekao je Trninić.

Kako je rekao, most kod Gradiške je neophodan kako bi se mreža autoputeva u Republici Srpskoj, koja je planirana da se izgradi do 2030. godine, preko Hrvatske spojila sa zapadnom Evropom.

Inače, kako nam je rečeno, ukupna širina mosta kod Gradiške iznosi 22,6 metara, a težina nosive čelične konstrukcije iznosi 4.650 tona. Vrijednost projekta, sa hrvatske strane, koji uključuje most i pristupnu cestu Gradiška – Okučani je 64,5 miliona evra.

Što se tiče ostalih autoputeva kroz Republiku Srpsku, Trninić je rekao da je prva faza koridora 5C kroz Srpsku već započeta, a da je danas na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske rasprava o odobrenju zaduženja od 150 miliona evra za drugu fazu na tom projektu, što bi podrazumijevalo izgradnju obilaznice oko Doboja.

U perspektivi su, kako je naglasio, nastavci radova na autoputu ka Beogradu do Rače, obilaznica oko Banjaluke na autoputu ka Mliništu, ali i, kako je istakao, izgradnja puteva i brzih cesta u istočnom dijelu Republike Srpske, posebno nova cesta od Foče ka Šćepan Polju, za šta se pregovara sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Svilaj

Govoreći o mostu na Savi kod Svilaja, Igor Pejić, generalni sekretar Ministarstva transporta i komunikacija BiH, rekao je da su “Hrvatske autoceste”, njegovo ministarstvo i kompanija “Hering” održali sastanak, a konstatovano je da su završeni svi radovi na izgradnji donjeg dijela mosta.

– Trenutno traju radovi na izvedbi armiranobetonske ploče, a izvedeno je 49 od ukupno 102 takve ploče – rekao je on.

(Nezavisne)

ŠERANIĆ: Interesi pacijenata moraju biti na prvom mjestu

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je Srni da zaštita i interesi pacijenata moraju da budu prioritet u radu zaposlenih u zdravstvenom sistemu. “Pacijentima u zdravstvenim ustanovama garantovano je pravo na ostvarivanje zdravstvene zaštite, uz poštovanje najvišeg mogućeg standarda ljudskih prava i vrijednosti. Oni imaju pravo na fizički i psihički integritet

ZADOVOLJNI: Narodnu i univerzitetsku biblioteku RS svakodnevno posjeti oko 500 korisnika

Otvaranjem „Sobe sjećanja na Petra Kočića“ u Biblioteku svakodnevno dolaze posjetioci koji imaju priliku da pogledaju savremenu, interaktivnu postavku, te novi pristup koji su bibliotekari dali tumačenju života i rada ovog velikog pisca. Kako kažu u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, posjetioci pozitivno reaguju i imaju želju da postavku ponovo posjete, da sa sobom

AGENCIJA ZA STATISTIKU: Spoljnotrgovinski deficit BiH osam milijardi maraka

Spoljnotrgovinski robni deficit BiH prošle godine je iznosio nešto više od osam milijardi KM, a pokrivenost uvoza izvozom 58,9 odsto, objavila je Agencija za statistiku BiH. Prošlogodišnji izvoz BiH bio je 11,492 milijarde KM, što je za 3,4 odsto manje u odnosu na 2018. godinu, dok je uvoz porastao za 1,2 odsto i iznosio je

Kićo moler oglasom vratio vjeru u ljude! (FOTO)

Moler Kićo iz Banjaluke ponudio je besplatno svoje usluge porodicama sa bolesnom djecom i onima koji imaju četvoro ili više potomaka.  Humani moler je svoju ponudu objavio na popularnoj grupi Oglašavanje Banja Luka na društvenom mreži Facebook, na opšte oduševljenje pratilaca. Ovaj humani Banjalučanin svima nam je još jednom napravio podsjetnik da je naša dužnost

BRANIO SE ĆUTANJEM Darku Goliću predložen pritvor

Darku Goliću, načelniku Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje, koji je osumnjičen za obljubu nad nemoćnim licem, predložen je pritvor, potvrdio je njegov advokat Jevto Janković, a odluku će donijeti Osnovni sud u Banjaluci. Prema riječima advokata, Golić je rekao da nije uradio to za šta ga sumnjiče i da rade na tome kako bi

SAŠA KONDIĆ: Neka nam se jave svi kojima je RK “Borac” dužan

Proteklih dana u centru sportske pažnje našao se Rukometni klub Borac m:tel, a povod nisu bili rezultati na terenu, već smjena sportskog direktora Dejana Unčanina što je na površinu izvuklo sve probleme koje “crveno-plavi” imaju sa svojim igračkim legendama. Prvi čovjek Banjalučana Saša Kondić kaže da je svjestan tih problema, ali i da je lično

MILAN TEGELTIJA: Predstavnički dom BiH nije nadređen VSTS-u, mi ih samo informišemo

Nijedan poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici ovog doma nije podržao izvještaj o radu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta na čijem se čelu nalazi Milan Tegeltija. Šef kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik ove stranke Adil Osmanović poručio je nakon sjednice i glasanja da je