DANAS POTPISIVANJE UGOVORA Radovi na mostu kod Gradiške počinju u avgustu?

Predstavnici “Hrvatskih cesta” i Ministarstva transporta i komunikacija BiH potpisaće danas u Zagrebu ugovor s izvođačima radova o početku izgradnje mosta na Savi kod Gradiške.

Zajednicu privrednih subjekata, kao izvođače radova, čine “Integral inženjering” a.d, “Đuro Đaković montaža” d.o.o. i “Zagreb-montaža” d.o.o, a ukupna vrijednost posla će iznositi oko 19,5 miliona evra bez poreza na dodatnu vrijednost (PDV).

Prema riječima Igora Pejića, generalnog sekretara Ministarstva transporta i komunikacija BiH, iako će most biti finansiran tako što će polovinu troškova snositi Hrvatska, a polovinu BiH, za most će biti izdata jedna građevinska dozvola od strane nadležnog tijela Hrvatske, ali uz saglasnost nadležnog tijela u BiH.

– BiH je osigurala potrebna financijska sredstva za gradnju mosta iz vlastitih izvora, a putem Investicionog fonda za zapadni Balkan odobrena su i grant sredstva u iznosu od 6,8 milijuna eura iz 2015. godine. Naporima bh. strane, grant sredstva u iznosu od 6,8 milijuna eura stavljena su na zajednički fond, u praktičnom smislu očuvana do rješenja pitanja financiranja hrvatske strane, što je riješeno odlukom Vlade Republike Hrvatske – rekao je Pejić za Nezavisne.

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, rekao je da je zadovoljan što je konačno došlo do faze potpisivanja ugovora te da je jedna od odabranih firmi iz Srpske. On je izrazio očekivanje da će radovi na mostu početi već u avgustu, a dodao je da se 27. jula završava i postupak u vezi s nadzornim organom.

– Nadamo se da neće biti žalbi ili nekih nepredviđenih događaja i da će sve početi još u toku ove građevinske sezone. Kako smo obaviješteni iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, oni će na dan polaganja kamena temeljca za most pustiti u funkciju novi, najsavremeniji u regionu granični prelaz za teretni saobraćaj, čime će se značajno rasteretiti postojeći granični prelaz u Gradiškoj – rekao je Trninić.

Kako je rekao, most kod Gradiške je neophodan kako bi se mreža autoputeva u Republici Srpskoj, koja je planirana da se izgradi do 2030. godine, preko Hrvatske spojila sa zapadnom Evropom.

Inače, kako nam je rečeno, ukupna širina mosta kod Gradiške iznosi 22,6 metara, a težina nosive čelične konstrukcije iznosi 4.650 tona. Vrijednost projekta, sa hrvatske strane, koji uključuje most i pristupnu cestu Gradiška – Okučani je 64,5 miliona evra.

Što se tiče ostalih autoputeva kroz Republiku Srpsku, Trninić je rekao da je prva faza koridora 5C kroz Srpsku već započeta, a da je danas na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske rasprava o odobrenju zaduženja od 150 miliona evra za drugu fazu na tom projektu, što bi podrazumijevalo izgradnju obilaznice oko Doboja.

U perspektivi su, kako je naglasio, nastavci radova na autoputu ka Beogradu do Rače, obilaznica oko Banjaluke na autoputu ka Mliništu, ali i, kako je istakao, izgradnja puteva i brzih cesta u istočnom dijelu Republike Srpske, posebno nova cesta od Foče ka Šćepan Polju, za šta se pregovara sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Svilaj

Govoreći o mostu na Savi kod Svilaja, Igor Pejić, generalni sekretar Ministarstva transporta i komunikacija BiH, rekao je da su “Hrvatske autoceste”, njegovo ministarstvo i kompanija “Hering” održali sastanak, a konstatovano je da su završeni svi radovi na izgradnji donjeg dijela mosta.

– Trenutno traju radovi na izvedbi armiranobetonske ploče, a izvedeno je 49 od ukupno 102 takve ploče – rekao je on.

(Nezavisne)

STIHOVI O PIĆU BOGOVA: “Ljubav vinopojca” Zdravka Miovčića pred čitaocima

Poetska zbirka “Ljubav vinopojca” Zdravka Miovčića, objavljena u izdanju Centra za srpske studije, donosi poeziju posvećenu piću bogova – vinu, ali i strastvenim ljubiteljima ovog pića. Ovu zbirku pjesama čine ciklusi “Vinske večeri”, “Zemlja vina”, “Vinske slike”, “Lirika vina” i “Vinski venac”, među kojima su se smjestile pjesme “Žedni lirike”, “Ulovljeni”, “Kapca Hercegovine”, “Međurječje”, “Metafizički

ŠTRAJK U “FEJSBUKU”: Zaposleni nezadovoljni zbog Zakerbergove podrške Trampu

Zaposleni u kompaniji “Fejsbuk” štrajkovali su u ponedeljak odbijajući da rade od kuće pošto su nezadovoljni postupcima svog direktora Marka Zakerberga, koji je u ratu “Tvitera” i Donalda Trampa odlučio da stane na stranu predsednika SAD. Više desetina zaposlenih u kompaniji “Fejsbuk” kritikovalo je objavama na Tviteru Zakerbergovu odluku da, za razliku od Džeka Dorsija,

IPAK ODUSTALI: Sonja Karadžić-Jovičević i Darko Babalj ne odlaze iz SDS-a

Povodom teksta objavljenog na portalu banjaluka.net, u kojem je pomenuta mogućnost njihovog odlaska iz SDS-a i pristupanja novoj stranci Miće Mićića, Sonja Karadžić-Jovičević i Darko Babalj su reagovali demantijem. Oni smatraju da je tekst “izašao iz kuhinje onih koji su vidjeli poslednja istraživanja javnog mnjenja i kojima ne odgovara snaga SDS-a na Sarajevsko-romanijskog regiji, pa

HAOS U SAD IZMIČE KONTROLI: Divljaju i policajci i demonstranti (VIDEO)

“Što vi radite? Ne radite ništa, jer ovo neće vratiti mog brata”, poručio je Terrence Floyd, brat Afroamerikanca Georgea Floyda kojeg je bijeli policajac Derek Chauvin divljački ubio, prosvjednicima koji sada također divljaju, razbijaju, pale i napadaju policiju i druge građane. U tjedan dana prosvjeda, koji su se iz Minneapolisa u Minnesoti proširili na desetke

PRIJEDOR: Dalibor Pavlović kandidat SNSD-a za gradonačelnika

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik na pitanje novinara ko je kandidat ove stranke za gradonačelnika Prijedora, pokazao je na Dalibora Pavlovića. “Ključno pitanje nije ovdje kandidatura. Znamo šta radimo i nećemo odustati od toga. Imali smo jednog prebjega, ali, evo, to je takva korumpirana politička struktura i politički život podrazumijeva i takve koji to čine. Ali