Vijesti 29.11.2015.

Danas razvedravanje, putevi prohodni

ČITANJE: 4 minute

Suncano i toplije

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ danas se očekuje smanjenje oblačnosti, uz sunčane periode, posebno u zapadnim i južnim krajevima.

Vjetar će biti slab, promenljivog smjera, na jugu slaba bura, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Najviša temperatura vazduha biće od jedan do sedam, na jugu do 12 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 7.00 časova: Istočni Drvar minus devet stepeni, Han Pijesak, Čemerno minus tri, Banjaluka, Sokolac, Mrakovica, Novi Grad, Prijedor minus dva, Srbac, Kalinovik minus jedan, LJubinje, Rudo, Doboj nula, Foča, Srebrenica, Gacko jedan, Bileća, Višegrad dva, Zvornik tri, Bijeljina četiri, Trebinje pet stepeni Celzijusovih.

U većem dijelu Republike Srpske saobraćaj se ovog jutra odvija po mokrim i klizavim kolovozima, u višim predjelima i preko planinskih prevoja mjestimično je zasniježen kolovoz i moguća poledica, a magla smanjuje vidljivost na području Mrkonjić Grada, Prijedora i Doboja.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina povećana je opasnost od odrona, uključujući putne pravce Karanovac – Kneževo – Ugar, Crna Rijeka – Mrkonjić Grad i Dobro Polje – Miljevina – Brod na Drini.

Dežurne ekipe preduzeća za puteve su na terenu, tako da su za sada svi putevi prohodni, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske.

Vozačima iz AMS savjetuju da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je zbog vremenskih uslova neophodna, a i zakonski obavezna. Na mjestima gdje se izvode radovi saobraćaj je regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom.

Na magistralnom putu Kula – Krupac zbog radova koji se izvode svakim danom, osim nedjelje, izmijenjen je režim saobraćaja.

Zbog izgradnje obilaznice na dionici magistralog puta Karanovac – Crna Rijeka, u mjestu Bočac, saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom kolovoznom trakom, a na dionici Crna Rijeka – Ugar moguće su povremene obustave saobraćaja zbog sanacije kolovoza.

Na lokalitetu Hidroelektrane “Bočac dva”, na istom magistralnom putu, do 30. novembra produženi su radovi miniranja terena zbog čega su u toku dana aktivne obustave saobraćaja od 11.00 do 11.30 i od 13.30 do 14.00 časova.

Produženi su i radovi na rekonstrukciji i sanaciji vodovodne i kanalizacione mreže na dionici magistralnog puta Čelinac – Kotor Varoš, na području opštine Kotor Varoš, a saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom, uz naizmjenično propuštanje vozila u vremenu od 7.00 do 18.00 časova.

Na dionici regionalnog puta Vijaka dva – Razboj, lokalitet Vučjak, izvode se radovi na sanaciji klizišta i dijela regionalnog puta u dužini od 900 metara, pa se saobraćaj odvija usporeno, uz naizmjenično propuštanje vozila i kraćim zadržavanjem.

U toku je prva faza izgradnje saobraćajnice i mosta preko rijeke Ukrine u Dragalovcima, zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja na regionalnom putu Prnjavor – Doboj, dionica Gornja Vijaka dva – Razboj, u mjestu Dragalovci, a povremene obustave saobraćaja od najviše 45 minuta provodiće se u periodima smanjenog intenziteta saobraćaja.

Zbog izlaska na teren građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji auto-puta Banjaluka – Doboj, na dionicama Šešlije – Johovac i Johovac – Rudanka izmijenjen je režim saobraćaja, i to tako da će povremene petnaestominutne obustave saobraćaja biti aktivne svaki puni čas, radnim danima i subotom od 7.00 do 17.00, a nedjeljom od 7.00 do 13.00 časova.

Zbog izlaska na teren vozila i građevinskih mašina koje su angažovane na izgradnji auto-puta Banjaluka – Doboj, izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Klašnice jedan – Prnjavor, Naseobina Lišnja, od 7.00 do 19.00 časova na snazi je izmjena režima saobraćaja.

Na regionalnom putu Gornja Vijaka jedan – Gornja Vijaka dva privremeno će biti preusmjeren saobraćaj na novoizgrađenu saobraćajnicu, zbog radova na izgradnji vijadukta na auto-putu Banjaluka – Doboj, dionica Prnjavor – Doboj.

Jednom kolovoznom trakom saobraćaj se odvija na dionici regionalnog puta Kotor Varoš – Mitrovići zbog izvođenja radova na rekonstrukciji i sanaciji gradske vodovodne mreže i proširenja kanalizacione mreže, na dionici regionalnog puta Ukrina – Vijaka, u Vijačanima, te na regionalnom putu Karanovac – Mitrovići na mjestu klizišta.

Polučasovne obustave saobraća zbog deminiranja terena aktivne su od 8.00 do 16.00 časova na dionici magistralnog puta Brodsko Polje – entitetska granica /Brusnica/, u naselju Liješće, lokalitet Šikare, na regionalnom putu Srebrenica dva – Bratunac jedan, lokalitet Potočari, te na lokalnom putu u mjestu Makljenovac na lokalitetu Razbjenjak – Putnikovo Brdo, područje Doboja.

Na putevima u Federaciji BiH jutros se saobraća bez dužih zastoja po mjestimično vlažnom kolovozu.

Magla smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama, dok na dionicama koje prolaze kroz usjeke upozoravamo na moguće odrone zemlje ili kamenja.

Zbog niske temperature moguća je mjestimična poledica, posebno na dionicama u višim planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

(Agencije)