Svijet 15.06.2021.

Danas sastanak Bajdena i zvaničnika EU

ČITANJE: 2 minute

Američki predsjednik Džo Bajden trebalo bi danas da se sastane sa čelnicima Evropske unije, u nastojanju da obnovi dvije strane odnose i da postigne primirje u trgovinskom ratu i 17-godišnjem sporu oko subvencija za proizvođače aviona.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog savjeta Šarl Mišel dočekaće Bajdena u Briselu.

Glavna tema sastanka će, kako se očekuje, biti obnavljanje transatlantskih odnosa nakon “zategnutih odnosa” u vrijeme bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, prenosi agencija Rojters.

Saveznici se 16 godina sukobljavaju na planu carina, ali jedan neimenovani evropski zvaničnik tvrdi da bi se ta trgovinska prepreka mogla ukinuti.

– Vrlo je vjerovatno da bi obe strane pristale na ukidanje carina vezanih za spor oko aviona – rekao je taj izvor.

SAD i EU se međusobno optužuju za neopravednu državnu podršku dvema najvećim svjetskim vazduhoplovnim kompanijama, evropskom Erbasu i američkom Boingu.

Brisel i Vašington su nametnuli međusobne carine vrijedne više milijardi dolara na sve proizvode, ali su obe strane u martu pristale na ukidanje carina na četiri mjeseca.

Drugo ključno pitanje sastanka mogla bi biti saradnja u borbi protiv pandemije korona virusa.

Bajden je, na konferenciji za novinare u Briselu održanoj kasno sinoć posle samita NATO-a, rekao liderima Alijanse da se “Amerika vratila”, prenosi agencija Rojters.

Britanska agencija navodi da Bajden traži podršku Evropljana u odbrani zapadnih liberalnih demokratija pred sve snažnijim vojnim i ekonomskim usponom Rusije i Kine.

– Suočavamo se jednom u vijeku s globalnom zdravstvenom krizom, a u isto vrijeme demografske vrijednosti se suočavaju sa sve većim pritiskom, kako spolja, tako i iznutra. Rusija i Kina pokušavaju da zabiju klin u našu transatlantsku solidarnost – izjavio je Bajden na konferenciji za novinare nakon sastanka sa liderima NATO, prenio je Rojters.

(E.M)

Oznake: Džo Bajden