Vijesti 05.05.2016.

Danas se obilježava Svjetski dan čistih ruku

ČITANJE: 1 minuta
ciste ruke
Ovog 5. maja, a povodom Svjetskog dana higijene ruku, tema su čiste ruke u hirurgiji, na hirurškim odjeljenjima, u operacionim salama, kao i u hiruškim službama u domovima zdravlja, sve to pod motom “Higijena ruku je uslov bezbjedne hiruške prakse”.

 

Higijenom ruku se spriječava prenošenje mikroorganizama, prouzrokovača bolničkih infekcija, od kojih su poseban problem bakterije otporne na antibiotike.

Pravilnom higijenom ruku ne samo što će se smanjiti broj bolničkih infekcija, već će se smanjiti i upotreba antibiotika, a povećati bezbjednost pacijenata.

 

Inače, Svjetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama obilježava se danas, 5. maja, na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije, a u okviru kampanje “Sačuvajte živote – operite svoje ruke”.

Stručnjaci ukazuju da je higijena ruku jedna od osnovnih mjera prevencije bolničkih infekcija koja ne košta mnogo, a značajno utiče na kvalitet zdravstvene usluge i omogućava velike uštede kako za samu zdravstvenu ustanovu, tako i za cjelokupno društvo.

(b92)