Politika 16.09.2021.

DANAS SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE: Smjenjuju Ćamila Durakovića

ČITANJE: 1 minuta

U Srebrenici će danas biti održana sjednica Skupštine Opštine na kojoj će, prema svemu sudeći, biti smijenjen predsjednik Skupštine Ćamil Duraković.

Prije 20 dana je devet odbornika iz srpskih stranaka, uputilo prijedlog za smjenu Durakovića zbog navodnog “neprimjerenog i nedoličnog ponašanja i istupa Predsjednika Skupštine putem medija gdje nastupa u svojstvu funkcionera Skupštine, a ne u lično ime, te kršenja poslovnika u vezi sa zakazivanjem sjednica”. Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a preko RTRS-a je ranije najavio smjenu Durakovića i to zbog krivične prijave koju je Duraković podnio protiv novinara RTRS-a, a koji je negirao genocid u Srebrenici.

Ukoliko dođe do smjene, Skupština se mora ponovo konstituirati, odnosno Durakovića može naslijediti samo Bošnjak. Kako sada stvari stoje, Bošnjaci nemaju namjeru predlagati “podobnog Bošnjaka” jer je njihov izbor bio Ćamil Duraković. ROk za konstituiranje nove skupštine je 60 dana. Ukoliko se ne izabere novi predsjendik, bit će raspisani novi izbori.

Sjednica će početi u 10 sati.

(E.M)