Magazin 07.04.2016.

Danas su Blagovijesti: Riječima Arhangela Gavrila “Raduj se, Blagodatna, Gospod je s tobom” počinje preobražaj čovječanstva

ČITANJE: 1 minuta
blagovijesti

Praznik Blagovijesti obilježava se u znak sjećanja na događaj u kome je arhangel Gavrilo objavio Bogorodici Mariji da je nju Duh Sveti odabrao da bude majka Isusu Hristosu. Ta vijest se smatra “blagom viješću”, pa praznik po tome nosi ime.

Ovaj praznik se praznuje od prvih dana hrišćanstva jer je ovom viješću arhangela Gavrila obistinjeno proročanstvo strarozavjetnog proroka Danila i da je viješću anđela blagovijesnika počela hrišćanska istorija spasenja.

Prema Jevanđelju, arhangel Gavrilo se javio djevici Mariji u trenutku kada je ona držala otvorenu knjigu proroka Isajije i razmišljala o njegovom velikom proročanstvu i saopštio joj da će roditi sina Božjeg.

Sa ovom blagoviješću arhangela, “silaskom svetog duha na prečistu djevu”, počinje obnova čovječanstva, a riječima arhangela Gavrila: “Raduj se, Blagodatna, Gospod je s tobom”, otvara se istorija Novog Zavjeta i počinje preobražaj čovječanstva.

U pravoslavnim hramovima scena Blagovijesti sa djevicom Marijom sa bijelim krinom i Jevanđeljem u ruci slika se na carskim dverima koja su ulaz u oltarski prostor i simbolično put u Carstvo nebesko.

Praznik Blagovijesti i bezgrešnog začeća djevice Marije, koja je u 15. godini povjerena na staranje pravednom Josifu, koji je tada imao 84 godine, slavi se uvek 7. aprila, tačno devet mjeseci prije Božića.

Blagovijesti, kao i Božić i Vaskrs, spadaju u radosne događaje i radosne hrišćanske praznike.

Blagovijesti u narodu naročito poštuju žene.

(Opanak.rs)