Vijesti 25.10.2018.

DANAS U BANJALUCI Održano predavanje o djelovanju terorističke organizacije “Boko Haram”

ČITANJE: 2 minute

Vlada Nigerije je u posljednje tri godine uložila mnogo u obuku, opremanje vojske i policije, zahvaljujući čemu je suzbijeno djelovanje terorističke organizacije Boko Haram, zbog čijih je samoubilačkih i bombaških napada, te otmica, u toj zemlji izgubljeno mnogo života, rekao je na predavanju u Banjaluci bivši komandir Policijske akademije “Budil Hano” iz Nigerije Adnerele Šinaba.

Šinba kaže da je svedeno na minimum djelovanje Boko Harama, terorističke organizacija za koju se često i ne zna šta joj je krajnji cilj i koji su razlozi njenog djelovanja.

On je naveo da je Vojska Nigerije uspjela da suzbije aktivnosti ove organizacije, koja je napadala tržnice i mjesta gdje se okupljao veći broj ljudi.

“Ljudi su počeli da žive normalnim životom, da idu na tržnice, a đaci u škole”, rekao je Šinaba na predavanju studentima Fakulteta bezbjednosnih nauka banjalučkog Univerziteta o djelovanju terorističke organizacije Boko Haram.

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka banjalučkog Univerziteta Predrag Ćeranić rekao je novinarima da je menadžment Fakulteta stupio u kontakt sa Šinabom zahvaljujući saradnji sa Republičkim centrom za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

“Našim studentima će iskustvo Šinabe biti dragocjeno u sagledavanju terorističkih prijetnji”, naveo je Ćeranić i istakao da Fakultet bezbjednosnih nauka nastoji da angažuje vrhunske stručnjake iz regiona i svijeta.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je novinarima da saradnja ovog centra sa Šinabom traje više od dvije godine.

Kojić je podsjetio da je Šinaba pisao recenziju za knjigu “Žene žrtve rata iz Republike Srpske”.

“Šinaba je upoznat o aktivnostima Republičkog centra, te o formiranju međunarodne komisije o stradalima u Srebrenici. Saglasni smo u tome da je potrebno raditi na istini, prikazati događaje onako kao što su se desili, jer je to jedini način za pomirenje i suživotu na ovim prostorima”, kaže Kojić.

(Srna)