Magazin 09.01.2016.

Danci deportovali najboljeg stranog studenta jer je previše radio

ČITANJE: 1 minuta
marijus jubi
Danske vlasti deportovale su jednog stranog studenta, jer je radio više sati nego što je to zakonom dozvoljeno, uprkos tome što su sa Univerziteta Arhus uložili napor da ga zadrže kao jednog od svojih najboljih studenata, saopštio je danas Univerzitet Arhus.

Marius Jubi, 30-godišnji student mašinstva vratio se 7. januara u Kamerun, na osnovu odluke o deportaciji, prema kojoj je bio obavezan da do 8. januara napusti Dansku, prenio je AFP.

Danska je jedna od evropskih zemalja sa najoštrijom imigracionom politikom, koja je posljednjih mjeseci još pooštrila zakone o deportaciji stranaca koji su u potrazi za boljim životom u njihovoj zemlji.

Jubi je radio kao čistač da bi zaradio novac za studije i povremeno je na poslu provodio i više od 15 sati nedjeljno, koliko je zakonom dozvoljeno.

Portparol Univerziteta Arhus Anders Kornel izjavio je da se na fakultetu ne slažu sa odlukom danske imigracione službe.

U pismu koje je uputio imigracionoj službi, rektor Brajan Beč Nilsen je naveo da je Jubi jedan od najtalentovanijih studenata koje imaju i zamolio da Agencija promijeni odluku.

Kornel je naveo da je Jubi vratio novac koji je zaradio tokom dodatnih sati provedenih na poslu kao i kaznu i da bi stoga imigraciona služba trebalo da ponovo razmotri odluku o njegovoj deportaciji.

U izjavi Danskom radiju pred odlazak, Jubi je rekao da je tužan i razočaran jer je četiri i po godine koje je proveo u Danskoj propalo i dodao da se nada da će mu omogućiti da se vrati i nastavi studije.

(Tanjug)