Magazin 11.03.2016.

Dani frankofonije u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru

ČITANJE: 1 minuta
20160311132251_358908
Ambasada Francuske u BiH, zajedno sa ambasadama Belgije, Švajcarske, Grčke i Rumunije pripremile su bogat kulturni program povodom obilježavanja Međunarodnog dana frankofonije od 20. marta do 2. aprila u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru.

Francuski ambasador u BiH Kler Bodoni rekla je da je manifestacija “Dani frankofonije 2016” prilika da se naglase prijateljski odnosi i saradnja koja postoji između 80 država i vlada Međunarodne organizacije za frankofoniju /OIF/.

-Frakofonija je kulturna avantura koja nas ujedinjuje oko jednog zajedničkog jezika, ali koja svjedoči i o našoj raznolikosti, međusobnoj zavisnosti, izvan naših razlika- istakla je Bodoni na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Ona je podsjetila da se BiH prije šest godina pridružila OIF-u i ima status posmatrača, te dodala da će u kulturnom programu učestvovati Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, Francuski međunarodni koledž u Sarajevu, a biće uvrštena i mnanifestacija “Sarajevska zima”.

Bodoni je pozvala sve one koji govore francuski jezik, ali i one koji ga vole, da na sajtu Ambasade pogledaju program i pronađu nešto za sebe.

Fotograf Milomir Kovačević Strašni, koji učestvuje u aktivnostima povodom obilježavanja Dana frankofonije, rekao je da će takođe biti izloženi radovi više od 200 srednjoškolaca iz BiH, koji se odnose na diskriminaciju, a u kojima su se koristile igre riječi.

(NN)