Vijesti 18.05.2024.

“Dani Rusije u Srpskoj” počinju danas u Banjaluci

ČITANJE: 3 minute

Festival “Dani Rusije u Republici Srpskoj” počinje danas u Banjaluci s ciljem proširenja saradnje Rusije i Srpske.

Cilj Festivala, koji će trajati do ponedjeljka, 20. maja, jeste da predstavi dostignuća u oblasti kulture, nauke i obrazovanja, istorije, duhovnog i moralnog vaspitanja i iskustva u jačanju nacionalnog jedinstva u višenacionalnoj i multireligioznoj Ruskoj Federaciji, najavili su organizatori.

Festival organizuje Književno udruženje “Susret” Trebinje, uz podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Ministarstva za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Predstavništva Srpske u Ruskoj Federaciji, Ambasade Rusije u BiH, Fondacije za podršku javnoj diplomatiji “A.M. Gorčakov” i Ruskog doma u Beogradu, prenosi Srna.

U okviru festivala danas će biti organizovana jednodnevna međunarodna konferencija “Rusko-srpski odnosi u kontekstu formiranja multipolarnog svjetskog poretka: iskustvo i perspektive”, uz podršku Fonda za podršku javnoj diplomatiji “A.M Gorčakov”.

Na konferenciji će biti razmotreni rusko-srpski odnosi na ekspertskom nivou i uzajamno djelovanje u svjetlu savremene transformacije međunarodnog sistema i globalnih političkih potresa, naveli su organizatori.

Biće predstavljen alternativni ekspertski pogled na ulogu Rusije i mjesto Balkana u kontekstu formiranja novog multipolarnog svjetskog poretka, a izlagaće poznati ruski i balkanski stručnjaci, predstavnici istraživačkih centara, vladinih i nevladinih organizacija i medija.

Učesnici konferencije biće mladi stručnjaci iz oblasti međunarodnih odnosa, politike, ekonomije, istorije Balkana, predstavnici organizacija koje se bave međunarodnim aktivnostima i pitanjima javne diplomatije, lokalnih vlasti i vladinih agencija, studenti i profesori specijalizovanih fakulteta.

U okviru festivala “Dani Rusije u Republici Srpskoj” u prostorijama Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, sutra će biti predstavljene mogućnosti obrazovnog, istraživačkog i inovacionog sistema Rusije u okviru tematskog bloka “Javna diplomatija, nauka i obrazovanje u Ruskoj Federaciji: mogućnosti“.

Organizatori su za ponedjeljak, 20. maj, najavili i okrugli sto “Dijalog kultura: iskustvo zajedničkog života naroda Rusije i Republike Srpske” na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Cilj tog skupa je, između ostalog, predstavljanje kulture i tradicije naroda Ruske Federacije, kao i pozitivno iskustvo u oblasti jačanja međunacionalnih i međuvjerskih odnosa u Rusiji.

Predviđeno je i predavanje o srpsko-ruskim duhovnim vezama u Kulturnom centru Banski dvor u 20.00 časova.

U programu festivala učestvovaće vodeći ruski stručnjaci u svojim oblastima i zvaničnici državnih organa na saveznom i regionalnom nivou, kao što su Ministarstvo za nacionalnu politiku, spoljne odnose, štampu i informisanje Čečenske Republike, Društvena komora Tatarstana, Federalna agencija za nacionalna pitanja Rusije, Federalna državna budžetska ustanova “Dom naroda Rusije”, kao i Dom prijateljstva naroda Tatarstana.

Učesnici će biti i predstavnici istaknute organizacije iz oblasti obrazovanja, nauke, kulture i javne diplomatije, kao što su Fond za podršku javnoj diplomatiji “A.M. Gorčakov”, Moskovski državni institut za međunarodne odnose Ministarstva spoljnih poslova Rusije, različiti instituti i istraživački centri Ruske akademije nauka, Fakultet svjetske politike Moskovskog državnog univerziteta “M.V. Lomonosov”.

Osim njih, učestvovaće i predstavnici Centra za mediteranske studije Nacionalnog istraživačkog univerziteta “Visoka škola za ekonomiju”, Sjevernokavkaskog federalnog univerziteta, Centra za naučnu diplomatiju i napredne akademske inicijative, Balkanskog kluba Naučnog studentskog društva Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose.

Učestvovaće i predstavnici Fakulteta za međunarodne odnose i Centra za balkanske studije Državnog univerziteta u Sankt Peterburgu, Tulskog državnog pedagoškog univerziteta “L.N. Tolstoj”, Permskog državnog nacionalnog istraživačkog univerziteta, kao i volonterskog kluba “Svemirska porodica” pri Muzeju kosmonautike u Moskvi.

Među učesnicima će biti i predstavnici Еvroazijske društvene komore, inženjerske kompanije “Loret” u oblasti razvoja inovativne opreme i tehnologija, Državni institut za ruski jezik “A.S. Puškin”, Rusko-balkanskog centra za poslovnu saradnju i kulturu i Centra za međunarodnu saradnju “Rusko-balkanski dijalog”.