Vijesti 28.05.2021.

„Dani Semberije“ u Banjoj Luci: Gradonačelnici Banje Luke i Bijeljine obišli sajam

ČITANJE: 2 minute

Proizvođači sa područja Semberije predstavili su svoje proizvode i prerađevine na platou ispred „Krajiške kuće“, u okviru manifestacije „Dani Semberije“, koja se po prvi put održava u našem gradu.

Sajam, izložbeno-prodajnog karaktera, obišli su gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

-Semberija, Krajina ili Hercegovina – sve je to Republike Srpska, te uzajamna podrška, prijateljstvo i saradnja moraju postati naš imperativ-kazao je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković.

On je istakao da mu je izuzetno drago što je gradonačelnik Bijeljine gost u našem gradu, jer Banja Luka i Bijeljina, kao dva najveća grada Republike Srpske bi trebalo da uspostave saradnju u svim oblastima.

-U procesu je otvaranje „Semberske kuće“ u našem gradu, te mi je izuzetno drago što je naš brend „Krajiška kuća“ zaživio i pokazao se kao jedna veoma dobra ideja, koja je postala uzor i drugim gradovima Republike Srpske-poručio je gradonačelnik.

On je dodao da će se raditi na otvaranju „Krajiške kuće“ i u Bijeljini, a da trenutno traju pregovori oko otvaranja ovog predstvništva u Beogradu, a plan je da se ovaj brend proširi i na druge gradove u Srbiji.

-„Dani Semberije“ se po prvi put održavaju u Banjoj Luci i to na platou, koji je i zamišljen, kao mjesto koje će služiti promociji proizvođača iz banjalučke regije, ali svakako i naših prijatelja iz drugih gradova i regija Republike Srpske-kazao je Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

On je takođe istakao da je na sastanku sa predstavnicima Grada Bijeljine razgovarano o pokretanju poslovno-tehničke saradnje između naša dva grada, s ciljem razmjene iskustava i znanja njihovih i naših proizvođača, te dodao da je razmtrano i zajedničko djelovanje na planu poboljšanja politike podsticaja poljoprivredi, kao jednoj od najznačajnijih grana u Republici Srpskoj.

Centar za razvoj poljoprivrede i sela pripremio je još niz manifestacija i aktivnosti ovakvog tipa, te se očekuju pozitivni efekti na razvoj poljoprivrede-zaključio je Ilić.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović zahvalio se na gostoprimstvu Gradu Banjoj Luci, te kazao da je ovaj događaj prilika da se prezentuje i promoviše dio poljoprivrednog potencijala Semberije, a posebno njenog prerađivačkog sektora.

On je dodao da je, tokom posjete Banjoj Luci, sa rukovodstvom Centra za razvoj poljoprivrede i sela održao konstruktivan sastanak, na kojem su razmatrani naredni koraci, koji će doprinijeti razvoj ovog značajnog sektora.

-Radićemo na jačanju saradnje, te je u planu otvaranje „Semberske kuće“ u Banjoj Luci i „Krajiške kuće“ u Bijeljini, a pozvao sam gradonačelnika Stanivukovića, te rukovodstvo Centra za razvoj poljoprivrede i sela da budu naši gosti na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu „Interagro“, koji se tradicionalno održava u Bijeljini.

(E.M)