Vijesti 13.03.2017.

“Dani sjećanja” za sve srpske žrtve 20. vijeka

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je večeras da su pamćenje i sjećanje važni uslovi za očuvanje srpskog identiteta, posebno ako se ima na umu da Srbima dugo i uporno, sistemski pokušavaju nametnuti neki drugi identitet.

– Ako ne budemo imali svoje pamćenje, kao uslov našeg identiteta, onda će nam drugi kreirati pamćenje i na taj način nas porobiti i činiti sve da izgubimo orijentaciju, ne samo prema prošlosti, već i budućnosti – rekao je Dodik u obraćanju na Memorijalnoj akademiji “Iz sjećanja po očima”.

Dodik je naglasio da je kultura sjećanja važna i zbog otpora prema stigmatizaciji srpskog naroda, koja se koristi kao način poništavanja srpskog nacionalnog identiteta i kao sredstvo kontrole kroz nametanje krivice.

On je poručio da je odbrana časti srpskih žrtava moralna obaveza društva, jednako važna i zbog prošlosti, ali i zbog budućnosti, jer svaki zaborav ga čini saučesnikom u zločinu nad vlastitim narodom.

– Nažalost, mi još nismo sagledali veličinu žrtve koju je naš narod, samo u poslednja dva vijeka, podnio za slobodu i očuvanje nacionalnog indentiteta, ali i za slobodu drugih naroda – naglasio je Dodik.

Akademija se održava u okviru trodnevne manifestacije “Dani sećanja”, posvećen svim srpskim žrtvama 20. vijeka, sa posebnim osvrtom na poslednji rat.

dani sjecanja

Akademiju organizuje Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

U okviru akademije prikazuje se multimedijalna prezentacija kojom je dat presjek stradanja Srba.

Kultura sjećanja potrebna zbog žrtava, ali i zabluda

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je kultura sjećanja veoma bitna za srpski narod, s obzirom na žrtve, stradanja i zablude koje postoje u istoriji.

– Istorija našeg naroda je krvava i teška. Ona je svjedok vremena u kojem smo stradavali, bili izloženi raznim pritiscima i u kojem nas je, na neki način, iznevjerilo ono u što smo vjerovali, pa i komšije i oni sa kojima smo bili u zajednici u prvoj i drugoj Jugoslaviji – rekao je Savanović večeras novinarima pred početak Memorijalne akademije u okviru višednevne manifestacije “Dani sjećanja”.

On je naveo da je 20. vijek bio vijek krvavog i stravičnog stradanja srpskog naroda, zbog toga što su Srbi uvijek branili slobodu, dostojanstvo, vjeru i samo ono što im pripada.

– Mi smo na vjetrometini Balkana, na vjetrometini interesa velikih sila, koje su preko naših ramena i kostiju ostvarivale svoje interese, a preko onih sa kojih smo gradili zajednicu, prvu i drugu Jugoslaviju, u koju smo vjerovali i ideološki bili upleteni, a koja je bila velika istorijska zabluda iz koje moramo izvući pouku – istakao je Savanović.

Institucionalno djelovati za dokazivanje istine

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je večeras da je institucionalno djelovanje jedini način da se dokaže sve ono što je učinjeno nad Srbima u proteklim ratovima.

dani sjecanja na srpske zrtve

– Put do istine je dugačak, ponekad i nedostižan. Ali Srpska, preko svojih institucija pokušava da sačuva istinu. To nastoji i održavanjem ove manifestacije – rekao je Čubrilović.

On je izrazio nadu da će istina o stradnjima Srba biti dostižna, bar kao utjeha “onima kojima treba”.

(EuroBlic)