Dani Srbije i Srpske u Austriji

Zajednica srpskih klubova u Beču u saradnji sa Ambasadom Srbije i privrednim predstavništvom RS u Austriji organizovaće od 4. do 30. oktobra  “Dane Srbije i Srpske” u glavnom gradu Austrije.

“Želimo da ova manifestacija postane tradicionalna, a namenjena je Austrijancima i Srbima. Kroz razne programe predstavićemo specifičnosti Srbije i RS u privrednom, turističkom i kulturnom smislu”, najavljuje predsednik Zajednice Borislav Kapetanović.

Određeno je, kako dodaje, da domaćini prvih “Dana Srbije i Srpske” budu Novi Sad i Banja Luka.

S tim u vezi, pred zvanično otvaranje “Dana Srbije i Srpske”, 3. oktobra biće održana prezentacija privrednih potencijala Banje Luke i Novog Sada, u zdanju Privredne komore Beča.

“Tom prilikom će dva grada predstaviti svoje lokalne privredne komore, potencijale svojih krajeva, ali i austrijske firme koje posluju u njima, kako bi preneli svoja iskustva”, rekao je Kapetanović.

Rekao je da je cilj da se podstaknu svi oni koji razmišljaju da investiraju u Srpsku i Srbiju dobiju potrebne informacije i odluče se na ulaganja.

Svečano otvaranje “Dana Srbije i Srpske” zakazano je za 4. oktobar u velelepnom zdanju Kursalon.

U okviru otvaranja, najavljuje Kapetanović, turističke organizacije dva grada predstaviće svoju ponudu, ali i potencijale Zlatibora i Jahorine. Na svečano otvaranje dolazak najavili su predsednica i premijer RS, kao i predstavnik Ministarstva inostranih poslova Srbije, a očekuje se i dolazak brojnih diplomatskih predstavnika akreditovanih u Beču.

U kulturno umetničkom programu učestvovaće Banjalučka filharmonija i istaknuti operski pevači Narodnog pozorišta iz Beograda, te pevačka grupa KUD “Una” iz Novog Grada, ali i domaći KUD-ovi “Branko Radičević” i “Stevan Mokranjac”.

Scenario za program otvaranja napisao je Milovan Vitezović iz Beograda. Pokrovitelji manifestacije “Dani Srbije i Srpske” su predsednica i vlada RS, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, grad Beč, a srpski privrednici iz Austrije prepoznali su ovu manifestaciju kao izuzetnu kvalitetnu prezentaciju Srbije i Srpske i odlučili da je finansijski podrže na zavidnom nivou.

U pripremnom periodu, kaže Kapetanović, Zajednica je imala izuzetnu saradnju sa ambasadorom Srbije Nebojšom Rodićem i šefom Predstavništva RS Mladenom Filipovićem, a posebno su se angažovali i gradonačelnici Novog Sada i Banja Luke, Miloš Vučević i Igor Radojičić.

Zajednica se posebno zahvaljuje i šefu 10. bečkog okruga Markusu Francu koji je pomogao u realizaciji ovog projekta.

Manifestacija, kako dodaje, imaće jednim delom i humanitarni karakter, jer će se prikupljati sredstva za akciju “Deca su naša budućnost” za Gimnaziju Sveti Sava u Osojanu na Kosovu i Metohiji.

Program “Dana Srbije i Srpske” predviđa gostovanje pozorišta “Ateljea 212” iz Beograda sa predstavom “Petrijin venac” 6. oktobra. Zatim, 9. oktobra biće otvorena izložba Narodne univerzitetske biblioteke RS “Stripovijetke po motivima Petra Koćića”.

Izložba Arhiva RS “Banja Luka – centar Vrbaske banovine” biće otvorena 16. oktobra, a dan kasnije biće prezentovani turistički potencijali Jahorine i Zlatibora.

Dan kasnije biće održan koncert srpskog foklora “Zaigrajmo divno kolo” na kojem će učestvovati KUD “Veselin Masleša” iz Banje Luke, KUD “Vila” iz Novog Sada, kao i SKC “Stevan Mokranjac”, KUD “Jedinstvo”, KUD “Bora Stanković” i KUD “Branko Radičević iz Beča.

Dečije pozorište “Pan” iz Beograda gostovaće 19.oktobra sa predstavom “Anin svet snova”, a 27.oktobra Narodno pozorisste RS izvešće predstavu “Otac i sin”.

Svečano zatvaranje manifestacija i izložba muzeja RS “Nematerijalno kulturno nasleđe iz RS na Uneskovoj listi nematerijalniog kulturnog nasleđa čovečanstva” biće održani 30. oktobra.

“NEMOJ BITI LAK PLIJEN”: MUP RS provodi preventivnu kampanju u borbi protiv vrbovanja djece na internetu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske kao član Međunarodne organizacije „Amber Alert Jurop“, a povodom 25. maja, Međunarodnog dana nestale djece provodi kampanju #NemojBitiLakPlijen (#DontBeAnEasyCatch).Ciji je da se obrazuje djeca, naročito tinejdžeri o vrbovanju na internetu. Ovu preventivnu kampanju, koja se sastoji od animiranog videa u kojem su djeci dati vrijedni savjeti, osmislili su članovi Mreže

BANJALUČKA BISKUPIJA: “Caritas” počeo izgradnju vrtića na Petrićevcu

“Caritas” banjalučke biskupije 1. aprila počeo je s izgradnjom svog vrtića, koji bi, ukoliko sve bude teklo prema planu, trebalo da bude gotov na ljeto sljedeće godine. Lokacija novog obdaništa i prvog “Caritasovog” vrtića u gradu je pokraj “Caritasovog” Doma za starije osobe “Ivan Pavao II” na Petrićevcu. Miljenko Aničić, direktor “Caritasa” biskupije Banjaluka, u

VLADA RS IZNAJMILA AVION: Letom iz Moskve u Banjaluku i Beograd stižu građani i studenti

Avionom Er Srbije, koji je iznajmila Vlada Republike Srpske da bi obezbijedila povratak svojih građana iz Rusije, doletjeće i određeni broj državljana Srbije, potvrđeno je Politici u Ambasadi Srbije u Moskvi. U tekstu se navodi da se za sutrašnji let Moskva-Banjaluka-Beograd prijavio određeni broj studenata iz Srbije, ali da je za sada neizvjesno koliko će

MANIPULACIJE: Za SDA nema neupitnih partnerstava sa srpskim i hrvatskim strankama

Nakon tri decenije manje ili više (ne)preciznih pokušaja da se predvide buduća politička kretanja u Bosni i Hercegovini, može se reći da u ovoj zemlji napokon postoji neprikosnoveni autoritet za tu temu. To je Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije. On je u bajramskom intervjuu otkrio da je još 1986. znao da će biti rata

PREMINULA DVA LICA: Virus korona potvrđen kod još pet osoba u Republici Srpskoj

Od poslјednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u poslјednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske izvršeno je testiranje 194 laboratorijska uzorka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod pet osoba u Republici Srpskoj. Riječ je o jednoj muškoj osobi koja je srednje životne

ABA ČEKA ODLUKU EVROLIGE: Sudbina najkvalitetnijeg takmičenja u rukama 11 klubova

Osvanuo je i ponedeljak, istorijski dan za najkvalitetniju evropsku košarku pred kojom je donošenje najbitnije odluke u višegodišnjoj istoriji. Vodeći klubovi Evrolige, njih 11 sa A licencama, odlučiće na video sastanku da li će prekinuti ili nastaviti aktuelnu sezonu posle pandemije korona virusa. Niko ne zna sa potpunom sigurnošću da kaže šta će odlučiti danas vodeći

ELEKTROKRAJINA: Krajem maja kreće redovno očitanje potrošnje struje

ZP „Elektrokrajina“ a.d. Banja Luka obavještava javnost o nastavku redovnih aktivnosti na poslovima očitanja potrošnje električne energije. U periodu od 29. maja do 3. juna 2020. godine, radnici „Elektrokrajine“ će, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, obaviti redovno mjesečno očitanje električne energije sa mjernih mjesta krajnjih kupaca. Samim tim kupci nemaju potrebu vršiti samostalno očitanje svojih