Dani Srbije i Srpske u Austriji

Zajednica srpskih klubova u Beču u saradnji sa Ambasadom Srbije i privrednim predstavništvom RS u Austriji organizovaće od 4. do 30. oktobra  “Dane Srbije i Srpske” u glavnom gradu Austrije.

“Želimo da ova manifestacija postane tradicionalna, a namenjena je Austrijancima i Srbima. Kroz razne programe predstavićemo specifičnosti Srbije i RS u privrednom, turističkom i kulturnom smislu”, najavljuje predsednik Zajednice Borislav Kapetanović.

Određeno je, kako dodaje, da domaćini prvih “Dana Srbije i Srpske” budu Novi Sad i Banja Luka.

S tim u vezi, pred zvanično otvaranje “Dana Srbije i Srpske”, 3. oktobra biće održana prezentacija privrednih potencijala Banje Luke i Novog Sada, u zdanju Privredne komore Beča.

“Tom prilikom će dva grada predstaviti svoje lokalne privredne komore, potencijale svojih krajeva, ali i austrijske firme koje posluju u njima, kako bi preneli svoja iskustva”, rekao je Kapetanović.

Rekao je da je cilj da se podstaknu svi oni koji razmišljaju da investiraju u Srpsku i Srbiju dobiju potrebne informacije i odluče se na ulaganja.

Svečano otvaranje “Dana Srbije i Srpske” zakazano je za 4. oktobar u velelepnom zdanju Kursalon.

U okviru otvaranja, najavljuje Kapetanović, turističke organizacije dva grada predstaviće svoju ponudu, ali i potencijale Zlatibora i Jahorine. Na svečano otvaranje dolazak najavili su predsednica i premijer RS, kao i predstavnik Ministarstva inostranih poslova Srbije, a očekuje se i dolazak brojnih diplomatskih predstavnika akreditovanih u Beču.

U kulturno umetničkom programu učestvovaće Banjalučka filharmonija i istaknuti operski pevači Narodnog pozorišta iz Beograda, te pevačka grupa KUD “Una” iz Novog Grada, ali i domaći KUD-ovi “Branko Radičević” i “Stevan Mokranjac”.

Scenario za program otvaranja napisao je Milovan Vitezović iz Beograda. Pokrovitelji manifestacije “Dani Srbije i Srpske” su predsednica i vlada RS, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, grad Beč, a srpski privrednici iz Austrije prepoznali su ovu manifestaciju kao izuzetnu kvalitetnu prezentaciju Srbije i Srpske i odlučili da je finansijski podrže na zavidnom nivou.

U pripremnom periodu, kaže Kapetanović, Zajednica je imala izuzetnu saradnju sa ambasadorom Srbije Nebojšom Rodićem i šefom Predstavništva RS Mladenom Filipovićem, a posebno su se angažovali i gradonačelnici Novog Sada i Banja Luke, Miloš Vučević i Igor Radojičić.

Zajednica se posebno zahvaljuje i šefu 10. bečkog okruga Markusu Francu koji je pomogao u realizaciji ovog projekta.

Manifestacija, kako dodaje, imaće jednim delom i humanitarni karakter, jer će se prikupljati sredstva za akciju “Deca su naša budućnost” za Gimnaziju Sveti Sava u Osojanu na Kosovu i Metohiji.

Program “Dana Srbije i Srpske” predviđa gostovanje pozorišta “Ateljea 212” iz Beograda sa predstavom “Petrijin venac” 6. oktobra. Zatim, 9. oktobra biće otvorena izložba Narodne univerzitetske biblioteke RS “Stripovijetke po motivima Petra Koćića”.

Izložba Arhiva RS “Banja Luka – centar Vrbaske banovine” biće otvorena 16. oktobra, a dan kasnije biće prezentovani turistički potencijali Jahorine i Zlatibora.

Dan kasnije biće održan koncert srpskog foklora “Zaigrajmo divno kolo” na kojem će učestvovati KUD “Veselin Masleša” iz Banje Luke, KUD “Vila” iz Novog Sada, kao i SKC “Stevan Mokranjac”, KUD “Jedinstvo”, KUD “Bora Stanković” i KUD “Branko Radičević iz Beča.

Dečije pozorište “Pan” iz Beograda gostovaće 19.oktobra sa predstavom “Anin svet snova”, a 27.oktobra Narodno pozorisste RS izvešće predstavu “Otac i sin”.

Svečano zatvaranje manifestacija i izložba muzeja RS “Nematerijalno kulturno nasleđe iz RS na Uneskovoj listi nematerijalniog kulturnog nasleđa čovečanstva” biće održani 30. oktobra.

Grad još nije izabrao firme za održavanje puteva

Do početka zvaničnog rada zimske službe ima manje od jednog mjeseca, a Grad ima problema da izabere firme koje bi bile zadužene da ove zime u većem dijelu Banjaluke uklanjaju snijeg sa saobraćajnica. 

Servisne informacije za 20. oktobar

Servisne informacije za nedjelju, 20. oktobar 2019. godine. Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, u protekla 24 časa na području Grada Banjaluka dogodilo se: – jedno krivično djelo: teška kradja (1) – javni red i mir je narušen dva puta, – devet saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba

“BIO JE SMAK SVETA”: Matija Bećković govorio poeziju u NUB RS

U Banjaluci je održano veče akademika Matije Bećkovića o temi “Bio je smak sveta”, što je i naziv njegove knjige novih i izabranih pjesama. Bećković je uoči ove večeri citirao za Srnu dio naslovne pjesme: “Bio je smak sveta, a mi smo od smaka mislili da je provala oblaka, od sudnjeg dana da je nepogoda,

Dodik i Cvijanovićeva se sastali sa Medvedevim

U Beogradu je večeras održan sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim. “Naša saradnja sa Ruskom Federacijom je odlična. Naravno da Republika Srpska ima mnogo bolje odnose sa Rusijom nego ostali dio BiH. U Banjaluci gradimo rusko- srpski centar, koji je dokaz velikog