Magazin 08.10.2022.

“Dani tikve” okupili veliki broj izlagača i posjetilaca (FOTO)

ČITANJE: 3 minute

Manifestacija “Dani tikve” – sajam hrane, pića, poljoprivrede i preduzetništva, koja se danas i sutra po deveti put zaredom održava u Istočnom Sarajevu, okupila je 35 izlagača iz BiH i veliki broj posjetilaca.
Manifestaciju je i ove godine organizovalo Udruženje građana “Probudi se” iz Istočnog Sarajeva, uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, opštine Istočna Ilidža, te OEBS-a.

Predsjednik Udruženja građana “Probudi se” Roksanda Mičić zahvalila se na pomoći i podšci za organizovanje ovogodišnjih “Dana tikve” i izrazila nadu da će manifestacija iduće i svake druge godine nastaviti da raste. Jovana Todorović iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske istakla je važnost ove manifestacije za promociju domaćih poljoprivrednih proizvođača i i njihovih proiizvoda.

“Kao i prethodnih godina, nije izostala pomoć Ministarstva, a ona će se nastaviti i u budućnosti”, dodala je Todorovićeva. Ivan Lupis iz Misije OEBS-a u BiH rekao je da je ova organizacija podržala ovogodišnje “Dane tikve” s ciljem podrške umrežavanju žena, ali i socio-ekonomskog jačanja žena u BiH

“Sajam je prilika za promociju znanja, proizvoda, i to ne samo od tikve, kao i rukotvorina”, istakao je Lupis. Prisutne je pozdravio i zamjenik načelnika opštine Istočna Ilidža Miroslav Lučić, koji je rekao da ova manifestacija pruža priliku za promociju sugrađana koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, uključuju i proizvodnju tikve i njihovih proizvoda, kao i one koji se bave nekim vidom domaće radinosti. Izrazivši nadu da će jubilarna 10. manifestacija “Dani tikve” iduće godine biti veća i masovnija, Lučić je posebno pozdravio ovogodišnje goste manifestacije iz Kikinde, u kojima se decenijama unazad održava manifestacija u čast tikve “Dani ludaje”.

Predsjednik Skupštine grada Kikinde Mladen Bogdan rekao je da mu je drago što je manifestacija koja u njegovom gradu traje već 37 zaživjela i u Istočnom Sarajevu.

“Bitno je da manifestacija iz godine u godinu raste, privlači više izlagača i posetilaca”, rekao je Bogdan i dodao da će se vlasti Kikinde truditi da i dalje unapređuju saradnju sa opštinom Istočna Ilidža. DŽem od tikve jedan je od specijaliteta sa kojima su se na “Danima tikve” predstavile članice Udruženja “Velikoselke” iz Banatskog Velikog Sela, kod Kikinde, koje sarađuje sa Udruženjem “Probudi se”. Pored degustacije jela od tikve, biće proglašeni najteži, najduži, najmanji i najljepši plod tikve u svakoj od ovih kategorija.

Manifestacija je prodajnog karaktera i traje danas i sutra od 9.00 do 16.00 časova, a prati je prigodan kulturno-umjetnički program za sve uzraste, od najmlađih, do najstarijih. Iz Udruženja građana “Probudi se” kao primarni cilj manifestacije navode promociju proizvodnje hrane i pića, poljoprivrede i preduzetništva, te upotrebe tikve u ljudskoj ishrani, kao jedne od najzdravijih kultura koja odlično uspijeva na ovim prostorima.

(Z.M/Srna)

Oznake: Dani tikve