Region 11.01.2023.

Danica Crnogorčević izvela srpsku verziju “Svijetle zore” u Podgorici, pa izazvala bijes “Dukljana”

ČITANJE: 2 minute

Poslanik Demokratskog fronta Jelena Božović reagovala je na “sramne i skandalozne napade dukljanskih medija u Crnoj Gori” na Danicu Crnogorčević, zbog izvođenja pesme „Oj junaštva svijetla zoro“, na platou Hrama Hristovog Vaskrsenja na Badnje veče u Podgorici, pišu Večernje novosti.

– Skandalozni naslovi “Pobjede” i “Analitike”. Najavljuju čak i tužbe protiv Danice Crnogorčević zbog, kako navode, interpretacije himne. Oglasio se čak i poslanik Duško Marković, za svog mandata posebno poznat po najavi proterivanja Srba iz Crne Gore. Montenegrini, plagijatori, Danica Crnogorčević peva autentičnu verziju narodne pesme još iz 1863. koja glasi:

“Oj junaštva svjetla zoro,

Majko naša Crna Goro!

Na tvojim se vrletima

Razbi sila dušmanina.

Jedina si za slobodu

Ti ostala srpskom rodu.

Daće Bog i sveta Mati

Da se jednom sve povrati. – kazala je Božović.

Božović dodaje da je “himna Crne Gore nastala iz izmenjenih stihova te narodne pesme. Naravno, uklonjen je stih gde se pominje srpski rod, ali su dodate dve nove sporne strofe koje je napisao fašistički kolaboracionista Sekula Drljević”.

– Danica je na prepunom platou ispred hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici proslavila Božić sa desetinama hiljada vernika Srpske pravoslavne crkve. Najradosniji hrišćanski praznik je u miru, ljubavi i slozi na isti način dočekan u svim manastirima i crkvama Srpske pravoslavne crkve. Crna Gora se vraća svojim korenima – poručila je Božović, prenose novosti.rs.

“Ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici Danica Crnogorčević izvela je 6. januara tokom Badnje večeri skandaloznu interpretaciju crnogorske himne u kojoj veliča srpski rod”, objavila je Antena M.

Nastup je izveden tokom nalaganja badnjaka pred vjernicima Srpske pravoslavne crkve, prenosi Pobjeda.

Prema podacima sa Youtube, autor projekta “Oj junaštva svijetla zoro”, koji je objavljen u septembru 2021. je đakon Ivan Crnogorčević, njen muž.

Aranžman potpisuju Danica Crnogorčević i Aleksandar Kovačević, koji je, prema podacima sa striming servisa Spotifaj, i autor teksta.

Pjesma ima više od 2 miliona pregleda.

Tekst pjesme

Oj junaštva svijetla zoro,

Majko naša Crna Goro!

(Na tvojim se vrletima,

Razbi sila dušmanima),

Jedina si za slobodu,

Ti ostala srpskom rodu.

Dat’ će Bog i sveta Mati,

Da se jednom sve povrati.

Lovćen nam je oltar sveti,

U njega smo svi zakleti.

Na Lovćenu Njegoš spava,

Najmudrija srpska glava.

Lovćen kite Petrovići,

A Kosovo Obilići.

Durmitore jel’ ti žao?

Što se Lovćen opjevao.

A neka ga nek’ se pjeva,

Zasluga je Njegoševa!

Ko se stidi ove pjesme,

Zaigrati oro ne sm'je!

Ko se stidi porijekla,

Vazda rđa dovijeka!

Ovaj medij je, pozivajući se na Zakon o državnim simbolima Crne Gore, zatražio za Danicu Crnogorčević novčanu kaznu od 1.000 do 20.000 evra.

(SB)