Svijet 21.01.2023.

Danska bi mogla naredne godine ukinuti veliki vjerski praznik zbog novca za vojsku

ČITANJE: 3 minute

Danska namjerava ukinuti Veliki molitveni dan kao praznik, a kako bi osigurala novac za vojsku. Riječ je o prazniku koji se u ovoj državi obilježava duže od 330 godina.

Premijerka Mette Frederiksen je time naljutila Evangelističku luteransku crkvu, deset biskupa, devet opozicionih stranaka i stotine hiljada građana. Namjera je da ovaj praznik bude ukinut od sljedeće godine. Ušteđeni novac bi se iskoristio za povećano finansiranje odbrane. To je dijelom reakcija Danske na rusku agresiju na Ukrajinu, tj. dio ostvarenja cilja da zemlja do 2030. troši dva posto nacionalnog BDP-a za NATO, prenosi Klix.ba

Zbog ovoga su najnezadovoljniji građani, a peticiju, koju je pokrenuo najveći sindikat trgovačkih radnika, potpisalo je 360.000 ljudi. Inicijatori peticije smatraju da je ovo ujedno i najveća anketa o nekom pitanju u istoriji Danske. Prema riječima predsjednice Konfederacije sindikata trgovačkih radnika Lizette Risgaard, peticiju je potpisao jedan od 19 građana.

Poručeno je da je nepravedno da vlada vojni budžet želi napuniti, kako je navedeno, kažnjavanjem radnika za koje se mnoge od njih tvrdi da imaju niske plate.

“Ukidanje ovog praznika je jednostrano smanjivanje prava radnika, dok poslodavci dobijaju još jedan radni dan, obogaćujući se svime onim što znači veća proizvodnja i viši prihodi”, tvrdi Risgaard.

Osim toga, mnogi koji već rade praznicima, kao što su medicinske sestre i ljekari, zaposleni u hitnim službama, trgovci i ugostitelji, ne bi dobili više plate koje su do sada dobijali za rad praznicima. Kako je kazala Risgaard, to je nepravedno i neujednačeno.

Skoro 4,3 miliona Danaca su noninalno članovi crkve kao institucije. U ovoj kao i u drugim skandinavskim državama članom se postaje krštenjem. Međutim, tek manje od 20 posto Danaca sebe smatra vrlo religioznima.

Biskupi optužuju vladu za “kršenje povjerenja” i smatraju da je pređena granica, tvrdeći da nisu konsultovani prije nego što će odluka biti donesena. S ministricom za crkvena pitanja Louise Schack sastali su se jučer i to je neznatno smanjilo njihovo nezadovoljstvo. Za biskupe je ukidanje Velikog molitvenog dana “nečuvena intervencija vlade uz nedostatak dijaloga”.

Devet opozicionih stranaka su najavile da neće sarađivati s vladom po pitanju odbrane ako se praznik ukine. Ovakva najava je velika stvar za državu u kojoj se politički kompromis podrazumijeva.

Predsjednik opozicione Konzervativne stranke (DF) Søren Pape Poulsen smatra da se problem ne bi trebao rješavati ukidanjem praznika. Očekuje dijalog u svrhu iznalaženja odgovarajućeg načina za povećanje finansiranja odbrane.

Za početak februara najavljeni su protesti kojima bi mogli prisustvovati hiljade građana. Jedan od najistaknutijih danskih ekonomista Carl-Johan Dalgaard ne misli da će se ukidanjem praznika doprinijeti znatnom rastu finansiranja vojske.

Dalgaard, koji je profesor na Univerzitetu u Kopenhagenu, izjavio je za javni servis da će učinci ukidanja možda biti kratkoročni, ali da će prije ili kasnije oni nestati. Ne očekuje da će se ukidanjem praznika osigurati dodatnih tri milijarde kruna (800 miliona KM), koliko ministarstva finansija i odbrane procjenjuju da su potrebne.

Sindikalistkinja Risgaard je kazala da možda nisu svi relgiozni, ali da su svi tradicionalisti. Nada se da će vlada, predvođena socijaldemokratama, odustati od ukidanja ukidanja Velikog molitvenog praznika kao praznika, piše Euronews.

(Z.M)