Vijesti 12.05.2020.

DANSKI EPIDEMIOLOG: Mala vjerovatnoća za drugi talas virusa

ČITANJE: 1 minuta

Malo je vjerovatno da će Dansku pogoditi drugi talas virusa korona, izjavio je u utorak glavni epidemiolog te zemlje, nakon što je vlada iznijela planove za povećana testiranja i sistem za praćenje kontakata.

Nordijska zemlja, koja ima 533 smrtnih slučajeva povezanih sa virusom korona, prva je u Evropi ublažila mjere protiv širenja epidemije prije gotovo mjesec dana. Stopa infekcije i broj smrtnih slučajeva i dalje opadaju, piše Rojters.

“Ni u jednoj zemlji još nije došlo do stvarnog drugog talasa. U nekim zemljama se rast povećava i smanjuje”, izjavio je državni epidemiolog Kare Molbak na konferenciji za novinare.

“Ali, s obzirom na znanje koje danas imamo, smatram da je malo vjerovatno da ćemo vidjeti drugi talas”, rekao je Molbak.

Strahovi da bi drugi talas infekcija mogao spriječiti ponovno otvaranje svjetske ekonomije pojavili su se u ponedjeljak nakon što je Njemačka izvijestila da je broj infekcija ponovo skočio nakon prvih koraka ka ublažavanju mjera.

Danska je ove nedjelje počela drugu fazu ublažavanja mjera, koja će uključivati ponovno otvaranje restorana i tržnih centara.

Uprkos ponovnom otvaranju, takozvana stopa reprodukcije, koja pokazuje prosječan broj infekcija koje jedna osoba prouzrokuje virusom, pala je na 0,7 tokom prve nedelje maja sa 0,9.

Uz to, danske vlasti najavljuju povećanje broja testiranja kojih je sada 20.000 dnevno, kao i aktivnije praćenje ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženima, koji će po potrebi biti smješteni u karantin u prazne hotele.

“Moramo izolovati bolesne da bismo mogli razbiti lance zaraze bez ponovnog zatvaranja društva”, rekla je danska premijerka Mete Frederiksen.

(Agencije)