Region 20.05.2021.

DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Oprez i dalje neophodan, iako je pobjeda nad virusom blizu

ČITANJE: 2 minute

Imamo razloga za optimizam, ali smo i dalje obazrivi. Ne smijemo sada da posustanemo, jer nekoliko puta nas je virus korona demantovao u svemu, rekla je Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, u emisiji RTRS-a “Pečat”.

– Virus je jako opasan i smrtonosan. Nema tu ubjeđivanja oko vakcinacije. Mnogi su izgubili bitku sa ovom bolešću, i najbolji pokazatelj je da oni koji su vakcinisani, i čak kada obole, mnogo lakše je prebole – naglašava Kisić Tepavčević.

Ona je podsjetila da je Srbija prednjačila u regionu kada je u pitanju pomoć državama sa vakcinama i da u tome nije bilo nikakve političke namjere.

– Namjere su bile isključivo humane, da pomognemo regionu. Htjeli ili ne, moramo da budemo solidarni, i reakcije su uglavnom, bile pozitivne – rekla je Kisić Tepavčević.

Dok je bila u Kriznom štabu Srbije, bila je jedna od najvećih zvijezda, jer su se njene riječi na konferencijama za novinare slušale veoma pažljivo.

– Obavljala sam samo svoj posao, koji sam radila i godinama prije toga. Ko je želio da sluša o gripu, zaraznim bolestima, malim boginjama, o groznici Zapadnog Nila… mogao je da vidi mene, samo što to ljudima nije bilo interesantno. Epidemija virusa korona je potpuno sve promijenila – kaže Kisić Tepavčević.

Ona je i veoma ponosna na zajedničke veze Srbije i Republike Srpske, čija je dobra saradnja nedavno potvrđena i održavanjem 11. zajedničke sjednice vlada Srbije i Republike Srpske.

– One su prije svega prirodne. Imamo intezivnu komunikaciju, razmjenjujemo iskustva. Ta saradnja je prirodna, imamo slične probleme, mentalitet ljudi, i zašto da ne pomognemo jedni drugima ako već možemo – rekla je Kisić Tepavčević.

Osvrnula se i na sve češću pojavu non-pejpera, u kojima se kroje granice na Balkanu.

– Priča se o tome, ali pitanje je ko sve stoji iza tih dokumenata. Iako poznaje politički problem, ne poznaje mentalitet ljudi, i puštaju se probni baloni, gleda se reakcija tih ljudi. To je jedna vrsta psihološke igre, pojavljuje se vrlo često – istakla je Kisić Tepavčević.

Darija Kisić Tepavčević je rođena u Sarajevu, a dio odrastanja provela je i u istočnoj Hercegovini.

– Svaki boravak u Sarajevu ispunjen je emocijama. Јa sam Srpkinja, Hercegovka, rođena u Sarajevu, i sve te tri činjenice čine me ponosnim. Tu ste rođeni, živjela sam tu do 16. godine – rekla je Kisić Tepavčević u Pečatu.

(SB)