Vijesti 28.05.2021.

DARKO MLADIĆ: Zdravlje mog oca veoma loše, a Karadžićeva situacija jeziva

ČITANJE: 2 minute

Sin nekadašnjeg generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, koji u Hagu čeka presudu, Darko Mladić izrazio je danas zabrinutost zbog situacije u kojoj je njegov otac, a pritužbe na postupanje suda ima i porodica bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Kradžića koja ocijenjuje da je on nakon prebacivanja u Englesku u zatvor u jezivoj poziciji.

“General je jako lošeg zdravstvenog stanja, u poslednje dve nedelje imao je dve ozbiljne zdravstvene krize i to smo saznali od njega. U izveštaju lekara iz pritvorske jedince od toga nismo videli ništa”, rekao je Darko Mladić koji očekuje i odluku suda vezano za molbu da se pomjeri datum izricanja presude, zbog bolesti advokata, prenose agencije.

Darko Mladić kaže da je general trenutno nešto malo bolje, ali se situacija mijenja dinamično iz dana u dan.

“Naši ljekari su to predvidjeli i to nam izaziva veliku zabrinutost”, rekao je Mladić koji je prisustvovao konferenciji “Prava i status lica, osuđenih pred MKSJ” održanoj u Beogradu.

Po njegovim riječima, odbrana Mladića je tražila da se pomjeri datum izricanja presude, jer je jedini advokat koji može tamo da postupa teško obolio.

“U bolnici je i njihovi ljekari potvrdili su da neće biti u stanju 8. juna da se pojavi na sudu. Nemamo nikoga ko će biti sa njim tamo. Nadamo se da će sud uvažiti našu molbu. Ne tražimo ništa posebno samo da se stvore uslovi da bar jedan advokat može da bude sa njim”, rekao je Darko Mladić i dodao da bi odgovor na tu molbu mogao da dobije danas ali da ga neće iznenaditi iako stigne 6. juna.

Kćerka prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, Sonja Karadžić Jovičević, rekla je da je nakon kratkog razgovora sa ocem, a nakon što je on prebačen u zatvor u Engleskoj, jako zabrinuta zbog jezivih stvari koje joj je rekao.

Ističe da je zabrinuta za bezbjednost oca, ali i za njegovo zdravstveno i psihičko stanje između ostalog i zato što je smješten u zgradi punoj kancerogenog azbesta.

Njen otac će, kako je navela, trpeti psihičku torturu i zato što je potpuno izmješten iz svoje kulture, jezika, civilizacije, običaja i nije mu dostupan ni televizijski program ni bilo kakve informacije na srpskom.

Prema njenim riječima, Karadžiću će živjeti u necivilizacijskim uslovima, neće mu biti dostupan ni kompjuter, zbog čega neće moći da radi na reviziji presude, da piše knjige i stručne tekstova, da završi memoare.

Karadžić je namjerno izmješten u zatvor u Engleskoj mimo pravila po Rezoluciji UN koju je prihvatio i Savjet bezbjednosti, a time će im posjeta biti otežano i fizički i finansijski i proceduralno imajući u vidu i vize i epidemiološke mjere u doba pandemije.

(SB)

Oznake: Darko Mladić