Vijesti 27.01.2023.

“Daun sindrom centar” o komunalnoj policiji na koncertu Breskvice: “Ponašanje gradonačelnika neodgovorno”

ČITANJE: 1 minuta

Banjalučki “Daun sindrom centar” ocijenio je kao nepotreban i neprihvatljiv čin to što je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković poslao komunalnu policiju na koncert koji su organizizovala djeca sa Daunovim sindromom, ističući da osobe sa Daunovim sindromom imaju pravo na ista iskustva i prilike kao i svi drugi ljudi.

“Bilo je teško gledati strah u njihovim očima kada su vidjeli kako 10 uniformisanih komunalnih policajaca po nalogu gradonačelnika upada u objekat i vrši atak na njih i njihove goste”, saopšteno je iz ove ustanove socijalne zaštite.

Iz “Daun sundrom centra” ističu da je ovo bio događaj posvećen promovisanju inkluzije i razumijevanja, a djeca sa Daunovim sindromom bila su u glavnoj ulozi.

Oni ocjenjuju da je ovakvo ponašanje gradonačelnika neodgovorno, jer je to zapravo bio udarac na najosjetljiviju i najranjiviju populaciju.

“Osjećamo se duboko povrijeđeni i ugroženi kao organizatori ovog događaja i kao cjelokupna zajednica djece sa Daunovim sindromom”, navodi se u saopštenju.

U “Daun sundrom centru” ističu da od funkcionera i političara očekuju da ranjivim grupama poput djece sa Daunovm sindromom daju prilike i da šire lepezu mogućnosti integracije u društvo, a ne da ih uznemiravaju i djeluju prema njima represivno.

“Ova situacija šalje poruku cijelom društvu da se još suočavamo sa predrasudama i diskriminacijom prema onima koji se razlikuju”, navodi se u saopštenju koje je potpisao direktor ove ustanove Zoran Jelić.

Iz “Daun sundrom centra” zahvalili su ambasadoru osoba sa Daunovim sindromom Vladi Đajiću koji im je pomogao da organizuju ovaj važan događaj.

(Srna)